Hokejisty čeká těžký test v podobě silného týmu Švýcarska, Vejmelka věří ve výhodu větší sehranosti

Už s jistotou postupu do čtvrtfinále mistrovství světa nastoupí čeští hokejisté proti Švýcarsku. I to už si zajistilo účast ve vyřazovací fázi. Švýcaři v Rize zatím v pěti zápasech neztratili ani bod. Po utkáních, ve kterých byli Češi favorité, zažijí na turnaji první zatěžkávací zkoušku.

Riga Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté národního týmu hrají proti Norsku

Hokejisté národního týmu hrají proti Norsku | Zdroj: Reuters

Porazili Slovinsko, Norsko, Kazachstán, Slovensko a naposledy i Kanadu. Sobotní výhrou 3:2 nad posledním finalistou mistrovství světa a hlavně dalším povedeným výkonem švýcarští hokejisté znovu ukázali, jak silný tým na letošní šampionát dali dohromady.

Přehrát

00:00 / 00:00

První zatěžkávací zkouškou bude pro Čechy na mistrovství světa tým Švýcarska

„Samozřejmě každé vítězství je toho potvrzením. Ale víme, že jsme silní, ať už bychom tenhle zápas vyhráli nebo ne. Každopádně je pěkné vyhrát, obzvlášť nad Kanadou, která je silná. Ale je to jen jeden zápas, musíme se soustředit už na další,“ říká švýcarský útočník Kevin Fiala, pro něhož bude nedělní duel speciální kvůli tomu, že z Česka pochází jeho rodina.

Kromě Fialy mají Švýcaři na soupisce i další hvězdy z NHL - třeba kapitána Nina Niederreitera, obránce Jonase Siegenthalera nebo útočníka Nica Hischiera, který dokonce kapitánem v New Jersey.

„Jména jsou na papíře rozhodně hodně slušná. Ale nic to nemusí znamenat, my máme také dost kvalitní tým, můžeme je rozhodně potrápit. Naší výhodou může být fakt, že máme spoustu kluků už dlouho pospolu a jim se naopak hodně hráčů přidávalo až během turnaje,“ tvrdí brankář Karel Vejmelka.

Expert Radiožurnálu Sport Martin Procházka o Švýcarsku:

„Považuji je za jednoho z favoritů turnaje, poslední léta hrají velice kvalitně a letos se jim sešla jména, která je ještě více posílí. Ukázali to i v utkání proti Kanadě, které zvládli výsledkem 3:2. Jejich nejbodovější hráč je ve statistikách turnaje až na desátém místě, je vidět, že to mají posazené na týmu. Kdokoliv může kdykoliv dát gól, mají čtyři silné útoky. Je to zkouška se zřejmě nejsilnějším týmem ve skupině. Vyhrát skupinu by bylo skvělé, mohli bychom dostat ve čtvrtfinále Němce.“

Ten si sobotu proti Norsku připsal první nulu na turnaji. A ať už bude chytat druhý zápas ve dvou dnech nebo tentokrát dostane šanci Marek Langhammer, jedno je jisté. Česká defenzíva bude čelit nejlepší ofenzívě.

Švýcaři zatím dali v pěti duelech na turnaji 22 gólů a mají i nejvyšší úspěšnost střelby. Potvrzují tak, že na letošní šampionát přivezli asi nejsilnější tým ve své historii.

„Nedokážu to posoudit, každý jejich tým si nepamatuji. Ale mají kvalitní tým i bez hráčů NHL a letos mají i je, a není jich málo. Hrajou dobře, dobře brání, dostávají hrozně málo gólů, bude těžké se prosadit, ale bude to pro nás výzva,“ říká reprezentační kapitán Roman Červenka.

Zdolat výzvu jménem Švýcarsko se čeští hokejisté pokusí v zápase který startuje v neděli v 19:20. Přímý přenos z utkání nabídne Radiožurnál Sport, web iROZHLAS.cz nabídne ONLINE reportáž.

Tomáš Petr, Martin Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme