Čeští hokejisté na juniorském mistrovství světa rozdrtili Rakousko 9:0 a vedou tabulku skupiny

Čeští hokejisté deklasovali na mistrovství světa hráčů do 20 let v kanadském Halifaxu Rakousko 9:0 a vyhráli i druhý zápas ve skupině A. Hattrickem se na vítězství podílel útočník Jiří Kulich, čtyři asistence nasbíral Matyáš Šapovaliv. Čisté konto udržel brankář Tomáš Suchánek, kterému k tomu stačilo osm zákroků, a připsal si také dvě asistence.

Tento článek je více než rok starý.

VIDEO Halifax (Kanada) (Aktualizováno: 7:34 28. 12. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český tým, jenž v pondělí senzačně porazil domácí Kanadu, poprvé od roku 2001 vyhrál úvodní dva zápasy na juniorském šampionátu a má prakticky jistý postup do čtvrtfinále. Rakousko prohrálo i 29. utkání v elitní skupině v historii.

„Je to jenom vstup do turnaje. Nečekali jsme ale, že po dvou zápasech budeme mít šest bodů. Jsem strašně rád, že jsme první dva zápasy takhle zvládli,“ pochvaloval si trenér Radim Rulík.

Ocenil, že jeho svěřenci hráli zodpovědně a pomohli Suchánkovi k čistému kontu. „Podržel je proti Kanadě a teď měl šanci vychytat čisté konto, takže jsme soupeře nechtěli pouštět do přečíslení a brejků. A to jsme zvládli,“ řekl.

Český tým ovládl zápas od samotného začátku. O první gól se postaral ve 4. minutě po samostatné akci v přesilové hře Brabenec. Rakušané opticky srovnali krok s favoritem zásluhou dvou přesilových her, ve kterých si brankář Suchánek připsal první zákroky.

Ještě v první třetině ale Češi přidali další dvě branky. Nejprve prostřelil Sichera v rakouské brance Kulich a poté dokončil brejk Šapovaliva pohotově dorážející Hauser. „První gól nás určitě trošku uklidnil, byli jsme pak už jistější. Víc jsme si dovolili,“ popsal Kulich. 

neporažené švédsko

Další utkání čeká svěřence trenéra Radima Rulíka ve čtvrtek, kdy se od 19.30 SEČ utkají také s doposud neporaženým Švédskem.

Hned na začátku druhé části mohl přidat čtvrtý gól sedmnáctiletý Šalé, prosadil se ale až o pár sekund později přesně střílející Szturc. Gól pohotově dorážejícího Marcela následně rozhodčí po kontrole u videa odvolali kvůli Hauserově kontaktu se Sicherem, o 29 sekund později se ale přesto skóre opět měnilo. První branku na turnaji si připsal od modré čáry střílející Čech.

Český tým pokračoval v pohodové hře. Ticháček trefil tyč, mezi střelce se zapsal až ve 29. minutě Kulich, jenž zamířil přesně v přesilové hře. Rakušané měli problém s rychlostí a pohybem Čechů, což dokumentovali Chmelař s Szturcem, kteří ukázkově zakončili přečíslení dva na jednoho.

U sedmé branky si druhou asistenci a třetí na turnaji připsal brankář Suchánek. „Někteří kluci v kabině si z toho dělají srandičky. Hlavně ti, co zatím nemají body. Pošťuchujeme se, že mám víc bodů,“ smál se Suchánek, který se dělí o 10. místo v kanadském bodování turnaje.

Už po osmi sekundách třetí třetiny zkompletoval hattrick úspěšně zakončeným nájezdem Kulich. Ani to nebylo z české strany vše. V 55. minutě se povedenou střelou z první prezentoval obránce Špaček, na jehož pokus Sicher nestihl zareagovat. Při hře čtyři na čtyři ale rakouský gólman ustál tři velké šance, své nájezdy neproměnili Chmelař, Szturc a Ryšavý.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Kanadě

Skupina A (Halifax): Česko – Rakousko 9:0 (3:0, 4:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 4. Brabenec (Svozil, Suchánek), 17. Kulich (Svozil, Špaček), 19. Hauser (Šapovaliv, Měchura), 22. Szturc, 23. Čech (Šalé, Šapovaliv), 29. Kulich (Šalé, Marcel), 31. Szturc (Chmelař, Suchánek), 41. Kulich (Šapovaliv, Jiříček), 55. Špaček (Svozil, Šapovaliv). Rozhodčí: Harnebring (Švéd.), Yerkovich - Waleski (oba USA), Knox (Kan.). Vyloučení: 5:6. Využití: 2:0. Diváci: 7105. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme