Mladí hokejisté za sebou mají testování před draftem NHL. Nejtěžší byl rotoped, přiznal Nečas

Zatímco Nashville a Pittsburgh ještě bojují o nejprestižnější klubovou trofej, mladí hokejisté se v Buffalu dřeli na fyzických testech. Z některých vzejdou budoucí hvězdy NHL. Mezi testovanými hráči, kteří na konci června budou draftovaní do slavné NHL, nechyběli ani čeští hokejisté.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na konci června čeká mladé hokejisty podobné pódium v Chicagu při vstupním draftu NHL.

Na konci června čeká mladé hokejisty podobné pódium v Chicagu při vstupním draftu NHL. | Foto: Wikimedia Commons

Martin Nečas odehrál sezonu v brněnské Kometě. Pro draft, který se uskuteční 23. a 24. června, je nejvýše postaveným českým hráčem. Měl by se vejít do první patnáctky hokejistů. Teď má za sebou týden, ve kterém testován v rámci síly, fyzičky a obratnosti. „Výborná zkušenost, akorát jsem zapomněl mluvit česky," smál se v rozhovoru pro Radiožurnál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští hokejisté Martin Nečas a Filip Chytil popisovali průběh testování

V příspěvku o jednotlivých hráčích se jej místní novináři dotazovali na výslovnost jeho jména. Trochu zmatený odpověděl, že jeho příjmení zní v češtině 'Nýčas'. Vzápětí se hned opravil. Během testů mu ale do smíchu zas tolik nebylo. Zvlášť na rotopedu, u kterého stojí trenér, který hokejisty hlasitě povzbuzuje.

Toto cvičení probíhá na konci testování a říká se mu wingate. „Pro mě bylo úplně nejtěžší. Nebylo mi po něm dobře, bylo vážně těžké," popisoval Nečas. Pro ilustraci: hráči na kole stráví určitý čas, posledních třicet vteřin ale jedou sprintem a do vyčerpání. „Dal jsem do toho všechno," vyprávěl další český hokejista Filip Chytil.

Češi na draftu

Do letošního seznamu pro výběr nejlepších mladíků do NHL se dostalo celkem třicet českých hráčů, ale reálnou šanci na výběr zdaleka nemají všichni. V první stovce jmen (přibližně tři ze sedmi kol) figuruje Martin Nečas, který by měl na řadu přijít reálně v prvních patnácti výběrech. Velkou šanci na výběr mají také Ostap Safin ze Sparty a Filip Chytil, kteří se vešli do nejlepší patnáctky hráčů z Evropy.

Společně s Nečasem se ale v disciplíně na rotopedu vešel do elitní desítky. V Buffalu ale nebyly testy jen o jezdění na kole. „Skákali jsme do dálky, výšky. Dělali sprinty. V tom jsem měl asi nejlepší výsledky," popisuje zlínský Chytil. V programu testování nechyběly ani shyby, člunkový běh či skok do dálky z místa s nohama u sebe.

Jsou i detaily, které hokejisté ovlivnit nemohou. Měřilo se třeba rozpětí jejich rukou. I z těchto čísel budou kluby vycházet na konci června při draftu. Rozhodovat se ale nakonec bude stejně na ledě.

František Kuna, sob Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme