Kulaté i unikátní zároveň. Medaile pro hokejové mistrovství zdobí slovenské hory

Na květnovém mistrovství světa v Bratislavě a Košicích budou hokejisté bojovat o medaile, kterým dominuje postava hokejisty a slovenské hory. Podle Petera Packaně, který jejich podobu navrhl, jde o unikátní kousky.

Bratislava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Medaile pro MS v hokeji 2019

Medaile pro MS v hokeji 2019 | Foto: Ján Sukup/SZĽH | Zdroj: ČTK

„Při jejich tvorbě jsem dostal volnou ruku. Za hlavní motiv jsem vedle postavy hokejisty zvolil slovenské hory. Do návrhu jsem je zakomponoval netradičně – výřezem, díky kterému je medaile i přes klasický kulatý tvar unikátní,“ uvedl Packaň na dnešním představení medailí v Bratislavě.

V první nominaci hokejistů před mistrovstvím světa je 15 krajánků z KHL i zlínský Tomáš Fořt

Číst článek

Podle požadavků Mezinárodní hokejové federace musel dodržet dvě podmínky. Měl stanovenou maximální velikost a hmotnost, medaile navíc musely být kulaté.

Cenné kovy váží přibližně 350 gramů a pro trojici nejlepších týmů bude připraveno vždy 33 kusů. Vyrobeny jsou se slitin mědi a zinku, povrch je upravován niklováním, zlacením a patinováním.

„Medaile jsou společně s pohárem pro mistry světa nejzásadnější věcí na šampionátu. Jsme rádi, že jsme opět vytvořili unikátní medaile, které budou jejich držitelům připomínat zem a město, kde o jejich zisk bojovali. To byl náš hlavní cíl,“ uvedl ředitel organizačního výboru Igor Nemeček.

„Chtěli jsme, aby medaile byly krásné. Stejně tak si přejeme, aby byl krásný i celý šampionát,“ dodal. Mistrovství světa se uskuteční od 10. do 26. května.

MS začíná v na Slovensku 10. května | Foto: Ján Sukup/SZĽH | Zdroj: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme