Neobvyklá brigáda. Vladimír Havlůj od 19 let hledá hokejové talenty pro NHL

Studenti mají volno, nemusí chodit do školy a hledají letní brigády. Částečně pracovat se dá ale i při škole a poměrně zajímavou brigádu ke studiu měl před lety Vladimír Havlůj. Místo doplňování potravin do regálů nebo práce v rychlém občerstvení hledal jako skaut talenty pro klub NHL. To vše během začátků studia na vysoké škole.

Kladno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté St. Louis Blues. U tohoto týmu působil Vladimír Havlůj osm let

Hokejisté St. Louis Blues. U tohoto týmu působil Vladimír Havlůj osm let | Zdroj: Reuters

„Když jsem dostal tuhle šanci, takže jsem to spíš chápal jako brigádu při škole. Nicméně mě to potom obrovsky chytlo, tak jsem u toho zůstal,“ popisuje pro Radiožurnál začátky Vladimír Havlůj.

„První tři roky jsem samozřejmě absolutně netušil, o čem to je. Rozhodně jsem neměl takové zkušenosti. Přistupovali ke mně tak, že se to učím a nějakým způsobem si to oťukávám. Každý rok jsme se vždycky dohodli na ten následující,“ vysvětluje český skaut.

Tak se domluvil na pokračování v St. Louis, kde začínal, ještě mnohokrát a u Blues strávil jako evropských skaut osm let. Hokejové prostředí znal z kladenského zimního stadionu, kde hrál v mládežnických kategoriích. Mezi skauting mohl nakouknout i díky otci, který dlouhá léta pracuje jako skaut Detroitu.

„Abych pravdu řekl, prostě jsem řekl, že to chci zkusit. Uvolnilo se tenkrát v St. Louis místo, pak jsem jel na pohovor a tak nějak jsem začal,“ říká Havůj.

„Bylo mi teprve 19 let. První pohovor jsem měl v Bratislavě. Rok předtím skončil skaut St. Louis tady pro Českou republiku,“ dodává.

Setkání s legandami hokeje

Otevřely se mu dveře do nejlepší ligy světa. Jeho rajónem je ale stále Evropa. I tak do Spojených států léta. Ve své kariéře skauta vyměnil americké St. Louis za studený kanadský Winnipeg. Čeká ho v této pozici čtrnáctá sezona a vzpomíná na tu první.

„Tenkrát jsem po celé Evropě nelítal. Měl jsem na starosti pouze oblast Čech a Slovenska. Když jsem přiletěl do Ameriky, tak to bylo něco úžasného. Viděl jsem bývalé hráče, kteří v organizaci působí, jako byl Al MacInnis, takže pro mě to bylo obrovské,“ uvědomuje si Havlůj.

„Když jsem šel na draftu po ochozu a proti mně šel Wayne Gretzky, to bylo velmi příjemné,“ říká evropský skaut Winnipegu.

Ten byl se svým týmem skautů třeba u toho, jak St. Louis draftovalo Romana Poláka a později Dmitrije Jaškina.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme