Neuvěřitelné, jsem ten nejšťastnější člověk, zářil Ovečkin. Rusa ve Vegas ocenil i Jágr

Alexander Ovečkin se dočkal. Kapitán Capitals získal svůj první Stanley Cup a poutal největší pozornost během oslav.

Las Vegas (Aktualizováno: 13:38 8. 6. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alex Ovečkin a jeho vysněná trofej

Alex Ovečkin a jeho vysněná trofej | Foto: Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

Alexander Ovečkin se dokázal prosadit i v posledním utkání sezony NHL. Byla to pro něj 15 trefa v play-off, čímž vyrovnal rekord Sidneyho Crosbyho.

Od Pouzara po Capitals. Stanleyův pohár získalo už 26 Čechů

Číst článek

I díky jeho gólu se Washington raduje s historicky prvního zisku Stanley Cupu a Ovečkin je vůbec první Rus, který v roli kapitána hokejový grál zvedl nad hlavu.

„Je to neuvěřitelné. Ani nevím, co říct. Jsem teď asi ten nejšťastnější člověk na světě. Jsem šťastný za mé spoluhráče, za fanoušky, za rodiče, za všechny mé kamarády,“ kroutil hlavou rozesmátý Alexander Ovečkin.

Právě kvůli tomuhle okamžiku si ruského kanonýra Washington vybral v roce 2004 jako jedničku draftu. Hned v první sezoně v NHL nastřílel ruský útočník v základní části 52 gólů a hranici 50 branek v sezoně překonával takřka pravidelně.

„Přišel v 18 letech, ale vypadal tak na 27. Bylo to na něm vidět od začátku, když jsem viděl jeho střelu, bylo jasné, že bude dávat hodně gólů. Nikdo nemohl tušit, že bude lámat takovéhle rekordy, ale bylo jasné, že je to vyložený střelec,“ vzpomíná na příchod Alkexandra Ovečkina do Washingtonu jeho tehdejší spoluhráč Jakub Klepiš.

Zároveň popisuje i další Ovečkinovu výjimečnost, nejen tu hokejovou. „Oproti jiným Rusům, které jsem potkal, byl normální. Přišel, dokázal, že to umí. Pak přišli kluci z farmy a on se k nich choval strašně hezky. I přes tu jazykovou bariéru byl fajn,“ říká Klepiš.

Finále přímo v Las Vegas sledoval i Jaromír Jágr. „Není snadné vyhrát Stanley Cup. On si to zaslouží. Já jsem moc zápasů neviděl, ale sledoval jsem poslední tři zápasy a hrál určitě nejlépe za posledních deset let,“ ocenil Ovečkina pro NBC Sports.

Během kariéry už Alexander Ovečkin posbíral třicet individuálních a týmových trofejí. Od zlata na světových šampionátech, vítěze ruské ligy, přes ceny pro nejlepší kanonýry až po nejužitečnějšího hráče play-off NHL.

Nový: Letos hrál týmově

„Zdálo se mi, že letos to bylo týmové pojetí. Dřív tolik neprojevoval emoce, letos měl radost. Hráči táhli za jeden provaz. Má výbornou střelu, ale i výborně bránil a vracel se. Hráči potřebují takového lídra a v rozhodujících okamžicích dával góly,“ všímá si někdejší hráč a scout Washingtonu Milan Nový.

Po celou dosavadní kariéru zdobila Ovečkina i touha uspět nejen v NHL, ale i v národním týmu. Osobní přítel prezidenta Putina pravidelně jezdil na světové šampionáty a doslova plakal, když sborná na olympijských hrách v Soči vypadla už ve čtvrtfinále.

Když před Pchjongčchangem vedení NHL rozhodlo, že hráči ze zámoří na olympiádě hrát nebudou, dokonce pohrozil, že uteče, že mu nikdo nemůže zakazovat hrát za svou rodnou vlast. Nakonec zůstal a získal Stanley Cup. Teď už ruskému útočníkovu schází v „jen“ získat olympijské zlato.  

„Vždycky, když může, tak za národní tým jede hrát. Příští olympiáda bude v Číně a myslím, že tam týmy NHL budou. Když bude vše v pořádku a bude mu sloužit zdraví, bude za Rusko hrát,“ je Milan Nový přesvědčen, že se hráči NHL na olympijský turnaj vrátí a že Ovečkin získá i tu poslední trofej, která mu ještě chybí.

Petr Kadeřábek, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme