Hokejisté Bostonu porazili St. Louis 5:1. O vítězi Stanley Cupu rozhodne sedmý zápas

Po osmi letech určí vítěze Stanley Cupu až rozhodující sedmý zápas. V šestém utkání finále play-off NHL odvrátil Boston výhrou 5:1 mečbol St. Louis. Na srovnání série na 3:3 se gólem a nahrávkou podílel útočníci David Pastrňák a Brad Marchand. Jejich spoluhráč David Krejčí díky asistenci poprvé ve finále bodoval. Brankář Bruins Tuukka Rask pochytal 28 střel.

Tento článek je více než rok starý.

St. Louis (USA) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslední duel je na programu v noci ze středy na čtvrtek od 2.00 SELČ v Bostonu.

Stejně jako v předchozích dvou finálových utkáních doma začali i tentokrát lépe Blues, kteří si v úvodních minutách vytvořili tlak, z něhož ale branku nevytěžili. Neprosadili se ani z přesilové hry. V osmé minutě se naskytla početní výhoda hostům, kteří v ní málem inkasovali, když útočník Ryan O'Reilly jel sám na Raska, jenže v rozhodující chvíli mu sjel puk z čepele.

St. Louis má mečbol. Útočníci Bostonu v čele s Pastrňákem zatím nemohou vyzrát na Binningtona

Číst článek

O chvíli později vyhodil O'Reilly kotouč ve vlastní třetině do hlediště a poslal svůj tým do tří. Bruins přesilovku pět na tři zužitkovali. Pastrňák přihrál na pravý kruh Marchandovi, který pohotovou ranou překonal gólmana Jordana Binningtona.

Díky Marchandově trefě se znovu potvrdilo pravidlo, že pokud tento kanadský útočník v letošním play-off skóruje, Boston vyhraje. V součtu s tímto zápasem se to Bruins podařilo poosmé.

V 11. minutě si Binnington poradil s Krejčího střelou z mezikruží. V předposlední minutě úvodní třetiny nastřelil domácí útočník David Perron tyčku.

V 25. minutě se do samostatného úniku dostal hostující Danton Heinen, který však nezakončil. V polovině prostřední dvacetiminutovky si St. Louis zahrálo třetí přesilovku, při níž si Rask připsal pět zákroků. Při bekhendu kapitána Alexe Pietrangela mu pomohla tyč. V 37. minutě neuspěl z dorážky útočník Bostonu Jake DeBrusk. V samém závěru druhého dějství nepřekonal Binningtona zblízka ani Pastrňák.

Druhou branku přidali Bruins ve 43. minutě, kdy Carlo vystřelil od modré čáry a puk skončil za Binningtonem. O osm minut později se prvního gólu v play-off v kariéře dočkal Kuhlman, který nastoupil poprvé od 30. dubna a rovnou ve druhém útoku vedeného Krejčím.

Chára hraje finále NHL nejspíš se zlomenou čelistí. ‚Když nemůže mluvit, nahradí ho jiní,‘ říká Pastrňák

Číst článek

Třiatřicetiletý rodák ze Šternberku vystihl ve středním pásmu špatnou rozehrávku domácích a nahrál Kuhlmanovi, který střelou před pravým kruhem na vzdálenější tyč zvýšil na 3:0. V letošní vyřazovací části se za Bruins trefilo 21 hráčů, čímž vyrovnali rekord Philadelphie z roku 1987.

O 106 vteřin později St. Louis snížilo. Pietrangelova střela se odrazila na druhou stranu k O'Reillymu, který se trefil potřetí za sebou. Regulérnost gólu muselo potvrdit video, jelikož Rask vyrazil kotouč betonem těsně za brankovou čarou.

Bruins nezpanikařili a za 125 vteřin si vzali tříbrankový náskok zpět. Noel Acciari obral u zadního hrazení o puk Sammyho Blaise, posunul puk na Marchanda, který zadovkou našel před brankou volného Pastrňáka a havířovský rodák zavěsil i pomocí teče od Binningtonova betonu pod horní tyč. Konečné skóre stanovil do prázdné branky při power play Blues kapitán Zdeno Chára.

Finále Stanleyova poháru - 6. zápas:
St. Louis Blues - Boston Bruins 1:5 (0:1, 0:0, 1:4)
Branky a nahrávky: 53. R. O'Reilly (Pietrangelo, D. Perron) - 9. Marchand (Pastrňák, Krug), 43. Carlo (DeBrusk), 51. Kuhlman (Krejčí), 55. Pastrňák (Marchand, Kuraly), 58. Chára. Rozhodčí: Dwyer, Rooney - Amell, Cherrey. Vyloučení: 4:5, navíc Bortuzzo (St. Louis) 10 min. Využití: 0:1. Střely na branku: 29:32. Diváci: 18 890. Hvězdy zápasu: 1. T. Rask, 2. DeBrusk, 3. Krejčí (všichni Boston). Stav série: 3:3.
Sestavy:
St. Louis: Binnington - Pietrangelo, C. Gunnarsson, Parayko, Bouwmeester, Bortuzzo, Dunn - Tarasenko, B. Schenn, Schwartz - D. Perron, R. O'Reilly, Sanford - Thomas, Bozak, Maroon - A. Steen, Sundqvist, Blais. Trenér: Craig Berube.
Boston: T. Rask - McAvoy, Chára, Carlo, Krug, C. Clifton, J. Moore - Pastrňák, Bergeron, Marchand - Kuhlman, Krejčí, DeBrusk - Heinen, Coyle, M. Johansson - Acciari, Kuraly, Nordström. Trenér: Bruce Cassidy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme