První Čech letos prošel draftem NHL až ve třetím kole. Brankáře Paříka si vybralo Los Angeles

Jako první český hokejista prošel letošním draftem NHL brankář Lukáš Pařík z Liberce. Ve třetím kole si ho vybralo na 87. místě Los Angeles. Na nižší pozici přišel nejžádanější český hráč na řadu naposledy v roce 2013, kdy si Winnipeg rovněž ve třetím kole jako 114. v pořadí vybral obránce Jana Košťálka. Celkem bylo draftováno sedm talentů z tuzemska.

Tento článek je více než rok starý.

Vancouver Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jako první český hokejista prošel letošním draftem NHL brankář Lukáš Pařík (na snímku z 8. listopadu 2018)

Jako první český hokejista prošel letošním draftem NHL brankář Lukáš Pařík (na snímku z 8. listopadu 2018) | Foto: Jaroslav Ožana | Zdroj: ČTK

Osmnáctiletý Pařík nastupoval v uplynulé sezoně v juniorském týmu Bílých Tygrů a v osmi zápasech se představil i v prvoligových Benátkách nad Jizerou. Na dubnovém mistrovství světa hráčů do 18 let ve Švédsku byl třetí s úspěšností zákroků 92,35 procenta a měl průměr 3,54 obdržené branky na zápas.

Ve čtvrtém kole se dostalo na dva české útočníky. Edmonton si na 100. místě vybral Matěje Blümela z Waterloo ze zámořské juniorské USHL a o pět míst později si Chicago zajistilo práva na Michala Teplého z Liberce.

V pátém kole si Washington na 153. místě zvolil obránce Martina Huga Haše z Tappary Tampere. V šestém kole se dočkali další tři útočníci. Lukáše Rouska ze Sparty si vybralo Buffalo (160. místo), Tomáše Mazuru z Kimball Union Academy z USHS zvolil stejně jako Blümela Edmonton (162.) a Karla Pláška z Komety Brno pořadatel draftu Vancouver (175.). 

Jedničkou draftu NHL se stal Američan Hughes. Český hokejista v prvním kole po třech letech chyběl

Číst článek

Devatenáctiletý rodák z Tábora Blümel je odchovancem Pardubic a v USHL působil dva roky. V uplynulé sezoně si připsal v 58 zápasech základní části 60 branek za 30 branek a stejný počet asistencí. Ve čtyřech duelech play off přidal tři góly a jednu přihrávku.

Osmnáctiletý Teplý je odchovancem Havlíčkova Brodu, do Liberce přišel před dvěma roky. V minulém ročníku sehrál v extralize 15 utkání a připsal si dvě asistence. Hrál i za Benátky nad Jizerou a na MS osmnáctek v pěti duelech zaznamenal tři asistence.

Stejně starý Haš, který je odchovancem Sparty, hraje v juniorce Tappary druhou sezonu a na premiéru v prvním týmu čeká. Na šampionátu osmnáctek v pěti duelech zaznamenal gól a asistenci.

Dvacetiletý Rousek už má na kontě i pět zápasů v české reprezentaci. V extralize za dvě sezony za Spartu sehrál 64 utkání, v nichž nasbíral 16 bodů za šest branek a 10 přihrávek.

Osmnáctiletý Mazura působí na střední škole Kimball Union Academy v New Hampshire třetí rok. Stejně starý Plášek v české extralize za Kometu stihl už 38 utkání a zaznamenal sedm bodů za tři góly a čtyři asistence.

První kola draftu

Čeští hokejisté letos chyběli v prvním kole draftu teprve podruhé za posledních šest let. Loni v něm byli vybráni Filip Zadina (6. místo, Detroit) a Martin Kaut (16., Colorado), o rok dříve Martin Nečas (12., Carolina) a Filip Chytil (21., New York Rangers).

V roce 2016 přišel na řadu až ve druhém kole Libor Hájek (37., Tampa Bay). Sezonu předtím byli draftováni v prvním kole Pavel Zacha (6., New Jersey) a Jakub Zbořil (13., Boston). V roce 2014 to byli Jakub Vrána (13., Washington) a David Pastrňák (25., Boston).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme