Faksa prožil životní zápas v play-off. Dallas vyhnal Francouze z brány a je jedno vítězství od postupu

Radek Faksa se podílel ve 2. kole play-off NHL gólem a dvěma přihrávkami na výhře Dallasu 5:4 nad Coloradem a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Český útočník odehrál v soutěži svůj nejproduktivnější zápas ve vyřazovací části v kariéře. Na straně poražených inkasoval Pavel Francouz pětkrát z 26 střel a byl ve 49. minutě střídán. Stejným poměrem vede Vegas nad Vancouverem po nedělním vítězství 5:3

Tento článek je více než rok starý.

Edmonton/Toronto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Dallasu slaví gól v utkání play-off

Hokejisté Dallasu slaví gól v utkání play-off | Foto: Gerry Thomas | Zdroj: Reuters

Dallas vedl už v 11. minutě 3:0 a pod první dvě branky se podepsal Faksa. Nejdříve jeho střelu od levého hrazení Francouz neudržel a John Klingberg z dorážky otevřel skóre. Český útočník vzápětí zvýšil v přesilové hře, v níž doklepl z předbrankového prostoru bekhendem puk za záda bezmocného krajana. Třetí gól přidal tečí v další početní výhodě Jamie Benn.

Philadelphia podlehla Islanders, Voráček vyšel znovu naprázdno. Vegas vedou nad Vancouverem

Číst článek

„Jsme trpěliví, dobře napadáme a dohráváme souboje. Tlačíme se hodně do branky a dostáváme se tak k dorážkám,“ popsal Faksa plán, který Dallasu v první třetině vycházel. Ještě v polovině utkání Francouze zachránila tyč a místo vedení 4:0 se utkání zdramatizovalo. Ve zbytku druhé třetiny snížili na rozdíl jediné branky Valerij Ničuškin a Cale Makar.

Dallas dvěma slepenými góly během 32 sekund opět utekl do tříbrankového trháku: z mezikruží se prosadil v přesilové hře Roope Hintz, u jehož trefy si připsal asistenci Faksa, a poté dal Denis Gurjanov jeden ze svých nejsnadnějších gólů.

Francouz zastavil u zadního mantinelu nahozený puk pro Makara, jemuž ale kotouč odskočil před branku a ruský útočník nabídnutou šancí nepohrdl. Český gólman poté střídal.

„Hodně mu to ztížili, zejména v přesilových hrách, ale už jsme viděli Frankieho chytat lépe,“ řekl trenér Colorada Jared Bednar na Francouzovu adresu. Dodal, že ještě neví, koho postaví příště do branky.

Colorado se nevzdalo, snížili Ničuškin a Vladislav Naměstnikov, jehož kontaktní gól ale přišel až čtyři sekundy před koncem. Dallas tak vede v sérii 3:1 a dělí ho jedna výhra od postupu do finále Západní konference, které hrál naposledy v roce 2008.

Vegas a Islanders jsou blízko postupu

New York Islanders zdolali Philadelphii 3:2 a v sérii vyhrávají 3:1 na zápasy. Po bezbrankové první třetině otevřel skóre Brock Nelson. Flyers vyrovnali tečí Seana Couturiera a překlopit vedení na jejich stranu mohl Jakub Voráček, ale dorážku mu skvělým zákrokem chytil Thomas Greiss.

Nerozhodný stav zlomil ve 48. minutě z úniku Jean-Gabriel Pageau a z přečíslení dva na jednoho zvýšil Nelson. Philadelphia ještě při hře bez brankáře snížila, ale vyrovnat nezvládla.

Vancouver dvakrát smazal jednogólové manko a druhou využitou přesilovou hrou se ve 32. minutě dostal do vedení 3:2. Vegas ale strhlo zápas na svou stranu třemi góly v rozmezí 43. až 49. minuty.

2. kolo play off NHL:

Východní konference (Toronto) - 4. zápas:
NY Islanders - Philadelphia 3:2 (stav série: 3:1)

Západní konference (Edmonton) - 4. zápasy:
Dallas - Colorado 5:4 (stav série: 3:1), Vancouver - Vegas 3:5 (stav série: 1:3).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme