Pastrňák se blýskl při výhře Bostonu gólem a dvěma asistencemi. Calgary vidělo bitku brankářů

Útočník David Pastrňák režíroval v NHL gólem a dvěma přihrávkami výhru Bostonu 6:1 na ledě Minnesoty a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Havířovský rodák si 38. trefou sezony vyrovnal osobní maximum a zároveň se osamostatnil v čele střelců NHL. David Rittich byl v utkání s Edmontonem na začátku druhé třetiny střídán za stavu 1:4, ale do branky Calgary se ještě vrátil poté, kdy se jeho náhradník Cam Talbot porval s Mikem Smithem.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český hokejista Bostonu David Pastrňák (vlevo) slaví gól se spoluhráčem Bradem Marchandem

Český hokejista Bostonu David Pastrňák (vlevo) slaví gól se spoluhráčem Bradem Marchandem | Foto: Nick Turchiaro | Zdroj: Reuters

Ondřej Palát zpečetil gólem do prázdné branky výhru Tampy Bay 3:0 na ledě San Jose. Český útočník skóroval ve druhém utkání za sebou. Ondřej Kaše pomohl asistencí k vítězství Anaheimu 3:1 v Los Angeles. Philadelphia i díky přihrávce Jakuba Voráček porazila doma Colorado 6:3.

Uvidíme hokej tak, jak jsme si ho předtím nedovedli představit, říká šéf NHL Bettman k novému trackingu

Číst článek

Pastrňák si připsal všechny body ve druhé třetině a v přesilových hrách, ze kterých Boston odskočil z 1:0 na 4:0. Úvodní gól zápasu vstřelil po asistenci Davida Krejčího Torey Krug a stejný hráč také zvýšil na 2:0.

Před druhou brankou udržel Pastrňák útočnou modrou čáru a posunul puk Bradu Marchandovi, který křížným pasem našel Kruga. Všichni tři si zanedlouho spolupráci zopakovali, tentokrát po přihrávkách Kruga a Pastrňáka skóroval Marchand.

Pastrňák se mezi střelce zapsal ve 36. minutě, kdy se k němu při skrumáži odrazil puk od brusle Krejčího a pohodlně přidal do odkryté branky čtvrtý gól. „Vše se odvíjí od toho, že víc střílíme a situace nepřehráváme,“ vysvětlil Pastrňák úspěšnost přesilových her. „Torey je krásným příkladem. Obvykle v přesilovkách nestřílí, ale jakmile začal, dává góly. Marchy se prosadil střelou z první. Můj gól byl výsledkem naší dobré práce před brankou,“ dodal.

V souboji o korunu krále střelců má Pastrňák náskok jednoho gólu před Alexandrem Ovečkinem, jenž v posledních pěti zápasech vstřelil jedenáct branek. „Sezona je dlouhá, zbývá nám ještě zhruba třicet zápasů. Ovi má formu, je to neskutečný střelec. Ale nesoutěžím s ním. Nemyslím na to. Hrajeme týmový sport, o tom to je. Dávat góly, vytvářet šance, to je způsob, jak můžu týmu nejvíce pomoc. A na to se zaměřuju,“ řekl Pastrňák.

Pokud havířovský rodák udrží gólové tempo, překoná i magickou hranici 50 branek. „Bylo by to hezké. Myslím, že to můžu dokázat,“ reagoval Pastrňák. V minulé sezoně dal 38 gólů v 66 zápasech, než ho přibrzdil zlomený palec levé ruky. V produktivitě se nyní posunul na třetí místo (38+37) za Connora McDavida (29+50) a Leona Draisaitla (29+54). Krejčí nasbíral v Minnesotě dvě přihrávky a byl zvolen za Pastrňákem a Krugem třetí hvězdou.

Rittich střídal, pak se do brány vrátil

Rittich nezačal dobře, inkasoval první dva góly zápasu už v úvodních 65 sekundách. Calgary snížilo, ale na přelomu první a druhé třetiny udeřil dvakrát Connor McDavid a vyhnal českého gólmana na střídačku.

Utkání hvězd NHL: Hertl bavil diváky, Weber ovládl soutěž v tvrdosti střelby počtvrté v kariéře

Číst článek

V čase 39:36 popudilo Talbota, že Sam Gagner vyšťoural zpod jeho chráničů puk do branky. Rozhodčí ukazoval, že gól neplatí, ale Talbot ležícího viníka několikrát praštil. „Rozladilo mě to, proto jsem tak reagoval. Nebylo to nejchytřejší, ale tyhle zápasy (s Edmontonem) jsou hrozně emotivní a nechal jsem se unést,“ vysvětlil Talbot.

Vznikla hromadná mela, Talbot se ještě u zadního mantinelu ohnal vyrážečkou po Alexi Chiassonovi, načež zamířil ke středovému kruhu Smith. Rozzuřený gólman Calgary jeho výzvu přijal a oba si vyměnili pár ran, než Smith povalil soupeře na led. „Bylo to jako za starých časů. Talbot se dostal do ráže, vrhal se tam na mé spoluhráče a rozdával údery vyrážečkou. Nelíbilo se mi to,“ řekl Smith.

Zbývajících 24 sekund se dohrálo na začátku třetí třetiny, mezitím rozhodčí rozdělili tresty - 26 minut na domácí a 24 na hostující straně. Pro oba gólmany zápas skončil, Rittich se tak vrátil za stavu 3:6 do branky. Jihlavský rodák pustil ještě další dva góly, celkově inkasoval šestkrát z 28 střel. Pod výhru Edmontonu 8:3 se podepsal nejvýraznějí Leon Draisaitl, který přihrál na čtyři branky.

NHL:
Buffalo - Columbus 2:1 v prodl., NY Islanders - Vancouver 3:4 v prodl., Montreal - Florida 4:0, Winnipeg - St. Louis 5:2, Toronto - Ottawa 2:1 v prodl., Detroit - NY Rangers 0:1, New Jersey - Dallas 2:3 v prodl., Philadelphia - Colorado 6:3, Arizona - Chicago 2:3 po sam. nájezdech, Nashville - Vegas 0:3, Minnesota - Boston 1:6, Calgary - Edmonton 3:8, San Jose - Tampa Bay 0:3, Los Angeles - Anaheim 1:3.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme