Snová premiéra v NHL. Brankář Vladař vychytal Bostonu výhru a byl hvězdou zápasu, Pastrňák dal gól

Daniel Vladař chytal v NHL poprvé od začátku, kryl 34 střel a dovedl Boston k výhře 2:1 v Pittsburghu. Český gólman byl vyhlášen největší hvězdou zápasu. Premiéru mu zpříjemnili David Pastrňák gólem a Jakub Zbořil asistencí u vítězné trefy. Filip Hronek přidal ke dvěma asistencím i první trefu sezony, čímž pomohl Detroitu k vítězství 4:2 nad Carolinou.

New York (Aktualizováno: 9:42 17. 3. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český brankář Bostonu Daniel Vladař

Český brankář Bostonu Daniel Vladař | Foto: Charles LeClaire | Zdroj: Reuters

Hronkův spoluhráč Filip Zadina si připsal jednu přihrávku, na druhé straně připravil jeden gól Martin Nečas. V úterním programu ještě zaznamenali asistenci Jakub Vrána a Ondřej Palát.

Vladař už zasáhl do NHL v posledním play-off, když střídal Jaroslava Haláka v utkání s Tampou Bay ve 32. minutě za stavu 1:4 a pustil tři góly z 12 střel.

Třiadvacetiletý brankář tentokrát zářil a nejlepší zákrok vytáhl v polovině úvodní třetiny, v níž obral Coltona Scevioura o vyrovnávací gól na 1:1. Útočník Pittsburghu už zakončoval z levého kruhu do prázdné branky, ale český gólman se proti střele natáhl hokejku, kterou puk trefil.

„Celá střídačka byla na nohou,“ řekl trenér Bostonu Bruce Cassidy. „Když předvede gólman takový zákrok, všechny hráče to nakopne. Co to udělalo s ním, nevím. Neznám ho tak dobře. Předpokládám, že mu to ale dodalo sebevědomí a že se mohl cítit dobře. Naše hráče rozhodně pozvedl a soupeř měl o čem přemýšlet,“ dodal.

Ani Palátovy tři body nestačily Tampě k výhře nad Detroitem. Zadina s Hronkem oba dvakrát asistovali

Číst článek

Úvodní gól zápasu dal Pastrňák, který se dostal za obranu domácích a při bekhendové kličce zasunul kotouč mezi betony brankáře Caseyho DeSmithe. Vladaře překonal jen z dorážky Brandon Tanev, který ještě v první třetině vyrovnal.

Zápas rozhodl ve 48. minutě Trent Frederic, který se po přihrávce Zbořila trefil zpoza mezikruží. U vítězného gólu dobře clonil před brankou Pastrňák. Pittsburgh tak neprodloužil sérii šesti výher a navíc se mu zranil Jevgenij Malkin.

„Jsem teď nejšťastnější člověk na světě,“ rozplýval se Vladař, který je po Vítku Vaněčkovi z Washingtonu druhým českým gólmanem, který v této sezoně debutoval. „Vždy bylo mým snem chytat v NHL. Dostal jsem příležitost a mám výhru. Nezažil jsem v hokeji lepší den,“ podotkl.

Hronek asistoval v první třetině u obou gólů, kterými Adam Erne otočil v přesilových hrách na 2:1. K vyrovnání přispěl velkým dílem Zadina, po jehož jeho průniku a zakončení střílel Erne zblízka do odkryté branky. Na začátku druhé třetiny upravil Sebastian Aho skóre na 2:2 střelou bez přípravy po krásné přihrávce Nečase napříč celým pásmem.

Robby Fabbri strhl ve 33. minutě opět vedení na stranu Detroitu a výhru zpečetil Hronek při závěrečné power play. Český obránce se zmocnil ve vlastním pásmu puku v rohu kluziště a přes celé hřiště ho poslal do prázdné branky. Carolina prohrála poprvé po osmi zápasech.

„Podporuje útok dobře celou sezonu, proto nás jinak netrápilo, že ještě neměl gól. Jsem si ale jistý, že je rád, že konečně skóroval,“ řekl trenér Detroitu Jeff Blashill na adresu Hronka, který je s osmnácti body (1+17) nejproduktivnějším hráčem týmu. Český obránce při posunutém startu NHL nastupoval v extralize a za svůj mateřský klub Hradec Králové dal deset gólů v 22 utkání. V NHL se ale prosadil po více než roce.

NHL:
New Jersey - Buffalo 3:2, Washington - NY Islanders 3:1, Pittsburgh - Boston 1:2, Minnesota - Arizona 3:0, Detroit - Carolina 4:2, Colorado - Anaheim 8:4, Dallas - Tampa Bay 3:4 po sam. nájezdech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme