Zohorna ozdobil premiéru v NHL gólem, trefili se i další tři Češi. Vaněček vychytal výhru Washingtonu

Hokejový útočník Radim Zohorna se hned při svém debutu v NHL zapsal mezi střelce. Čtyřiadvacetiletý český reprezentant se gólem podílel na výhře Pittsburghu nad Buffalem 4:0. Ve čtvrtečním programu zámořské soutěže se gólově prosadili i Martin Nečas z Caroliny, Ondřej Palát z Tampy a Filip Chytil z New York Rangers. Brankář Vítek Vaněček poté pomohl 21 zákroky k výhře Washingtonu.

Tento článek je více než rok starý.

New York (Aktualizováno: 11:22 26. 3. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radost hokejistů Pittsburghu

Radost hokejistů Pittsburghu | Foto: Charles LeClaire | Zdroj: Reuters

Zohorna, který začal sezonu v extraligové Mladé Boleslavi, ve svém prvním zápase v NHL nastoupil ve třetí útočné formaci Penguins a hned v první třetině dal z první střely gól. Odchovanec Havlíčkova Brodu si v 18. minutě našel prostor mezi kruhy a využil přesnou přihrávku Anthonyho Angella.

„S klukama z formace se znám z farmy, takže pro mě bylo jednodušší si zvyknout na způsob hry. Je fajn, že jsem mohl odehrát první zápas právě s nimi,“ řekl novinářům Zohorna. „Nemám slov, abych popsal své pocity. Doufám, že to viděla celá moje rodina. Už se nemůžu dočkat, až jim zavolám,“ usmíval se nejmladší z bratrské trojice.

Zohornův výkon si pochvaloval také trenér Penguins Mike Sullivan. „Umí vymyslet zajímavá herní řešení. Na to, jak je velký, je dobrý tvůrce hry,“ řekl Sullivan.

Na zbylých třech gólech Pittsburghu se asistencí podílel Sidney Crosby, který tak jako 36. hráč v historii soutěže překonal hranici 1300 bodů. Buffalo, které vedl ze střídačky generální manažer Kevyn Adams, prohrálo šestnáctý duel v řadě.

Zohornova trefa připomněla Crosbymu začátky v NHL. „Vždy, když dá někdo první gól, vracím se ke svým prvním zápasům. Emoce, které Radim po brance projevil, nás nakoply do zbytku zápasu,“ uvedl kapitán Tučňáků.

Carolina po gólu Zacha Werenského prohrávala s Columbusem 0:1, Nečasova branka ale zvrátila vývoj utkání. Rodák z Nového Města na Moravě se prosadil po obkroužení branky a poslal Hurricanes do vedení 2:1. Carolina ve zbytku duelu tahala za delší konec, ale Columbus dokázal 16 sekund před koncem zápasu srovnat na 3:3.

V prodloužení Nečas neproměnil samostatný únik, ale v zápětí našel Sebastiana Aha před prázdnou brankou a finský útočník rozhodl o výhře Caroliny.

Chytil osmým gólem v sezoně uzavřel demolici Philadelphie, Rangers vyhráli v Pensylvánii 8:3. Rodák z Kroměříže jako první našel volný kotouč v brankovišti a pohodlně ho zasunul za čáru.

Šest bodů za tři branky a tři asistence si připsal Mika Zibanejad. Švédský útočník dokázal jako první hráč v historii získat šest bodů ve dvou po sobě jdoucích zápasech se stejným soupeřem. V minulém týdnu měl shodnou bilanci při výhře 9:0. Obránce Adam Fox zaznamenal pět asistencí.

Vaněček neodehrál proti New Jersey povedený zápas. Ve druhé minutě nedokázal rozehrát, čímž doslova daroval gól Nicku Merkleyovi, a ve druhé třetině neměl čisté svědomí ani u druhé branky Devils. Miles Wood nachytal českého brankáře z hodně ostrého úhlu a vrátil New Jersey vedení. Třetí branku inkasoval Vaněček z hole Jaspera Bratta. Švédský útočník se prosadil po přihrávce Pavla Zachy.

Capitals dokázali otočit vývoj duelu díky dvěma gólům Jevgenije Kuzněcova a trefě Alexandra Ovečkina. Kuzněcov, který vynechal osm zápasů na přelomu ledna a února, tak pokračoval po návratu do sestavy ve výborných výkonech. V posledních osmi utkáních nasbíral devět bodů. Capitals vyhráli osmý z posledních devíti zápasů a drží se na druhé příčce Východní divize.

NHL:
Boston - NY Islanders 3:4 v prodl., Philadelphia - NY Rangers 3:8, Washington - New Jersey 4:3, Columbus - Carolina 3:4 v prodl., Ottawa - Toronto 2:3 v prodl., Minnesota - St. Louis 2:0, Chicago - Florida 3:0, Nashville - Detroit 7:1, Dallas - Tampa Bay 4:3, Colorado - Vegas 5:1, Pittsburgh - Buffalo 4:0.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme