Puky létají daleko víc, hráči se daleko víc srážejí i blíž k rozhodčímu, popisuje první český rozhodčí v NHL

Český hokej má už týden v zámořské NHL o jednoho zástupce navíc. Na rozdíl od ostatních Čechů působících v USA a Kanadě ale k zápasům nenastupuje s hokejkou a rukavicemi a na soupisce některého z 31 týmů byste ho hledali marně. Libor Suchánek je totiž čárový rozhodčí, který NHL píská teprve jako třetí Evropan v historii. Premiéru v zámořské soutěži zažil přesně před týdnem.

Doporučujeme Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejoví rozhodčí v NHL (ilustrační foto)

Hokejoví rozhodčí v NHL (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Určitě jsem byl nervózní před zápasem, ale říkal jsem si, že je to prostě hokejový zápas,“ popsala Radiožurnálu své pocity nová posila mezi zámořskými rozhodčími (Celý rozhovor si můžete přečíst zde)

Promovaný strojní inženýr Libor Suchánek byl před první duelem v NHL sice nervózní, od zápasu mezi New Yorkem Islanders a Carolinou Hurricanes ovšem řídil další dva a trému hodil za hlavu.

Libor Suchánek rozhodoval už tři zápasy NHL: Chci ukázat, že jsem tady právem

Číst článek

Aby toho nebylo málo, musel se také vyrovnat s některými změnami oproti evropskému hokeji. „Puky létají daleko víc, hráči se daleko víc srážejí i blíž k rozhodčímu. Z hlediska čárového rozhodčího taky musím posuzovat i přihrávku rukou a vysokou hůl, což je v Evropě vlastně téměř výhradně práce hlavních rozhodčích,“ přiblížil Libor Suchánek.

Osmadvacetiletý plzeňský rodák přitom přiznává, že o angažmá v NHL původně ani nesnil. Nikdy ho totiž prý nenapadlo, že by se tak daleko mohl dostat. „Když jsem začínal, tak jsem si třeba vytyčil cíl jednou se dostat do extraligy. Pak když jsem byl v extralize, tak jsem třeba pomýšlel na mezinárodní scénu,“ řekl Radiožurnálu. Teď skončil Libor Suchánek v zámořské hokejové lize.

Jako první Čech bude rozhodovat zápas NHL, v pruhovaném pak bude třetím Evropanem

Číst článek

Dlouholetý mezinárodní sudí a šéf komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje Vladimír Šindler doufá, že Suchánkův příběh inspiruje k pískání další mladé kolegy. „Každá takováto pozitivní motivace je pro nás nesmírně důležitá, protože naše práce není jednoduchá a většinou se skloňuje ve spojení s nějakými negativními ‚úspěchy‘, takže to vítáme a určitě především pro tu úplně nejnovější a začínající generaci je to zajímavý signál,“ ohodnotil působení českého rodáka v NHL Šindler.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme