Slafkovského začátky v NHL: nováčkovský kontrakt, tvrdý faul i srovnání s vrstevníky

Osmnáctiletý slovenský útočník Juraj Slafkovský odehrál v NHL v dresu Montreal Canadiens svůj desátý zápas. Ačkoliv byl v zápase proti Detroitu vyloučen a zřejmě ho čeká několikazápasová stopka, utkání pro něj znamenalo důležitý zlom – naplno se mu rozběhl v NHL kontrakt. Odchod na farmu se teď zdá značně nepravděpodobný. Jak se jedničce draftu a hvězdě posledních olympijských her zatím v zámoří daří?

Tento článek je více než rok starý.

Video Montreal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Juraj Slafkovský

Juraj Slafkovský | Foto: Eric Bolte | Zdroj: Reuters

Minulý měsíc se objevily spekulace o tom, že by Slafkovský mohl zamířit na farmu do nižší soutěže, aby sbíral zkušenosti.

Brankáři Vejmelka a Vaněček v NHL zářili a přispěli k výhrám. Sedlák poprvé po návratu skóroval

Číst článek

„Nechcete osmnáctiletého kluka přehltit taktickými pokyny, chcete, aby hrál volně. Pokud na něj vypustíme moc informací, bude nerozhodný, a my v jeho hře nerozhodnost nechceme,“ řekl minulý měsíc v rozhovoru pro Rogers Sportsnet trenér Martin St. Louis.

Po zápase proti Detroitu Red Wings je ale téměř jisté, že Slafkovský zůstane mezi elitou celou sezonu. Jakmile totiž mladý hráč dosáhne v NHL hranici desíti zápasů, začne mu oficiálně platit nováčkovský kontrakt.

Doteď ho mohl Montreal poslat do AHL, aniž by musel odečítat rok z jeho smlouvy.

Situace jasně značí, že ho chtějí rozvíjet v NHL, jinak by už na farmu odešel. Mezi soutěžemi je pořád velká propast a rok nahoře může Slafkovskému jen prospět. Naplno se mu rozeběhl kontrakt z NHL a nedá se moc předpokládat, že by nyní už na farmu zamířil,“ řekl pro iROZHLAS.cz Ondřej Mach, redaktor hokej.cz. 

Slafkovský se v zápase proti Detroitu nepředvedl v nejlepším světle. Za stavu 2:2 zezadu najel do Matta Luffa, který ztratil rovnováhu a narazil hlavou přímo do mantinelu. Luff opustil zápas s krvavým zraněním a Slafkovský dostal trest na pět minut a do konce utkání. Montreal přesto zápas na nájezdy vyhrál 3:2.

Podle trenéra Detroitu Dereka Lalonda bude Luff mimo hru několik týdnů, odhadem šest až osm. Slovenskému reprezentantovi teď hrozí stopka na několik zápasů.

„Byl to špatný zákrok a Slafkovský si to hned uvědomil. Nemůžete nikoho dohrát takovým způsobem. Je děsivé, kdy vidíte spoluhráče, jak takto narazí do mantinelu,“ řekl kapitán Red Wings Dylan Larkin.

Vrstevníky stále převyšuje

Osmnáctiletý supertalent byl jedničkou prvního kola letošního draftu. V NHL dosud ze čtvrté lajny zasáhl do 10 zápasů, ve kterých si na ledě připsal 110 minut. Jako nejmladší hráč celé soutěže je mezi 65 nováčky 33. nevytěžovanějším hráčem. Zaznamenal také tři body za tři góly.

Svým říjnovým premiérovým zásahem proti Arizoně se stal nejmladším slovenským střelcem v historii NHL.

Je pro hvězdu posledních olympijských her a jedničku draftu průměrných 11 minut na ledě dostačující bilance? Ačkoliv se to na první pohled nezdá, oproti ostatním talentům v soutěži je na tom Slafkovský relativně dobře.

„Z největších talentů draftu dostává dílčí prostor v NHL pouze Shane Wright, který byl dlouho očekávaná jednička draftu. Když je porovnáme, hraje v Seattlu ještě méně než Slafkovský, jeho ice time je kolem 7 minut na zápas. Tři zápasy navíc strávil na tribuně,“ poukazuje Mach.

Letos hraju jen 14 minut na zápas. Největší nápor je to na ego, říká Voráček o své pozici v Columbusu

Číst článek

„Oproti zámořským vrstevníkům má Slafkovský výhodu v tom, že rok před draftem působil převážně v nejvyšší finské lize a seniorský hokej si vyzkoušel se vším všudy. Předtím už navíc hrál na mistrovství světa,“ připomíná.

Jako na každou jedničku draftu je na slovenského útočníka upřena obrovská pozornost. Málokde v zámoří je navíc větší tlak na hráče než právě v Montrealu.

Když se ale ohlédneme za jedničky draftů z posledních let, nenajdeme žádnou, která by v soutěži od začátku nějak výrazně dominovala. 

Alexis Lafreniere nálepku generačního talentu zdaleka nepotvrdil a Owen Power, kterého bralo loni z prvního místa Buffalo, zůstal dokonce rok na univerzitě a první zkušenosti v NHL sbírá až letos. Jacku Hughesovi se v New Jersey také nedařilo podle představ.

„Od Montrealu je krok hodit Slafkovského rovnou mezi žraloky lehce odvážný, ale zároveň logický,“ uzavírá Mach. 

Bartoloměj Černík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme