Washington se dočkal. Capitals poprvé v historii vyhráli Stanley Cup

Hokejisté Washingtonu slaví premiérový zisk Stanleyova poháru. Capitals vyhráli v pátém finále na ledě Vegas 4:3 a ovládli finálovou sérii play off NHL 4:1 na zápasy. V kádru nového šampiona prožívají vítěznou euforii i obránce Michal Kempný a útočník Jakub Vrána, kteří rozšířili počet českých držitelů slavné trofeje na 26.

Tento článek je více než rok starý.

Las Vegas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Ovečkin se dočkal

Alexandr Ovečkin se dočkal | Foto: Stephen R. Sylvanie-USA TODAY Sports | Zdroj: agentura Reuters

Gólem k vítězství přispěl i Vrána, jenž ve 27. minutě otevřel skóre. Capitals dvakrát ztratili vedení a prohrávali po dvou třetinách 2:3, ale výsledek otočili Devante Smith-Pelly a Lars Eller, který rozhodl v čase 52:23. Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off získal kapitán Washingtonu Alexandr Ovečkin.

„Kolik času na poháru mi ještě zbývá?“ Ze Stanley cupu mizí kvůli úspoře místa jména vítězů

Číst článek

V širším kádru šampiona byl i obránce Jakub Jeřábek, který ale ve finálové sérii nenastoupil a neodehrál ani v základní části dostatečný počet utkání k tomu, aby se zařadil mezi držitele Stanleyova poháru. Stejně jako další náhradníci ale také on zvedl trofej na ledě T-Mobile Areny nad hlavu.

Jako první prověřil ve druhé minutě domácího Marca-Andreho Fleuryho Ovečkin, ale první třetina moc velkých šancí nenabídla. Se střeleckými pokusy si poradil i Braden Holtby. Blízko gólu byl ve 13. minutě při vyloučení Colina Millera opět Ovečkin, který ze své oblíbené pozice z levého kruhu trefil protější tyč. V pokračujícím oslabení musel Holtby krýt pokus Tomáše Noska.

V úvodu druhého dějství putoval na trestnou lavici Shea Theodore a Fleury kryl šanci Jevgenije Kuzněcova. Domácí se při trestu Christiana Djoose také neprosadili. Skóre se měnilo až v 27. minutě, kdy Tom Wilson vysunul do brejku Vránu, který se z levého kruhu trefil nad lapačku Fleuryho.

Vzápětí mohl vyrovnat Theodore, ale Holtbymu pomohla tyč. Na druhé straně se dostal individuálně do šance Djoos, jenže na gólmana Vegas nevyzrál. V polovině utkání Golden Knights šťastně vyrovnali, když se pokus Natea Schmidta odrazil za Holtbyho od brusle Matta Niskanena.

Za 34 vteřin Capitals opět vedli. Při trestu Braydena McNabba našel Bäckström Ovečkina, který z levé strany překonal Fleuryho a osamostatnil se s 15 góly v čele tabulky střelců play off. Ve 33. minutě bylo opět vyrovnáno. Zakončení Tomáše Tatara tečoval v brankovišti ještě David Perron, jehož tam natlačil Djoos. Hostující kouč Barry Trotz požádal o revizi situace, ale gól platil.

Ve 37. minutě mohl vrátit Capitals vedení Chandler Stephenson, trefil však z dorážky jen levou tyč. Radovali se naopak domácí, kteří získali 29 sekund před koncem druhé části poprvé náskok. Po přihrávce Alexe Tucha mířil do odkryté branky Reilly Smith.

Na začátku třetí třetiny se snažili zvýšit Nosek a Tuch, za Capitals nebezpečně pálil Kempný. Při Tatarově vyloučení Vegas odolalo. V 50. minutě si ale Smith-Pelly zpracoval bruslí nahození Brookse Orpika a v pádu vyrovnal.

Další šanci hostů sice nevyužil Vrána, ale v 53. minutě tečovaná střela Bretta Connollyho prošla Fleurymu mezi betony a Eller puk dorazil do prázdné branky. Při závěrečné power play sice Bäckström z dobré pozice netrefil prázdnou branku, ale Capitals už těsný náskok udrželi.

Finále play off NHL - 5. zápas:
Vegas Golden Knights - Washington Capitals 3:4 (0:0, 3:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 30. Schmidt (R. Smith, Marchessault), 33. Perron (Tatar, C. Miller), 40. R. Smith (Tuch, S. Theodore) - 27. Vrána (T. Wilson, Kuzněcov), 31. Ovečkin (Bäckström, J. Carlson), 50. Smith-Pelly (Orpik), 53. Eller (Connolly, Burakovsky). Rozhodčí: Joannette, McCauley - Murray, MacPherson. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:1. Střely na branku: 31:33. Diváci: 18.529. Hvězdy zápasu: 1. Lars Eller, 2. Devante Smith-Pelly (oba Washington), 3. David Perron (Vegas). Konečný stav série: 1:4.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme