Vrána oslavil v NHL návrat gólem do sítě Vejmelky. Ovečkin dotáhl v historické tabulce střelců Jágra

Útočník Detroitu Jakub Vrána překonal Karla Vejmelku ve svém prvním utkání této sezony NHL, návrat po zranění mu ale Arizona pokazila vysokou výhrou 9:2. Český brankář zastavil 26 střel. Alexandr Ovečkin pomohl dvěma góly k vítězství Washingtonu 5:4 v Calgary a v historické tabulce střelců se vyrovnal třetímu Jaromíru Jágrovi. Oba mají na kontě 766 tref.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník Detroitu Jakub Vrána slaví svůj gól proti Arizoně

Útočník Detroitu Jakub Vrána slaví svůj gól proti Arizoně | Foto: Rick Osentoski-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

Zápas v Calgary byl i duelem českých gólmanů a vítězně z něj vyšel Vítek Vaněček, byť stejně jako Daniel Vladař inkasoval čtyřikrát. Ovečkin ale zvýšil na 5:3, když domácí zkoušeli hru v šesti. Flames v risku bez brankáře pokračovali a snížili, v posledních sekundách ale mohli dostat ještě jeden gól z hole ruského kanonýra. Ovečkin ale prozatím Jágra nepřeskočil.

VIDEO: Český brankář Dostál skóroval přes celé kluziště, zámořskou AHL ohromil i padesáti zákroky

Číst článek

„Doufal jsem, že to skončí v brance. Puk se ale odrazil od bránícího hráče a šel vedle,“ popsal Ovečkin, který předtím vyrovnal na 2:2 a aktuálně má na kontě 36 gólů.

Šestatřicetiletý Rus byl před sezonou v historickém pořadí šestý a postupně se dostal před Marcela Dionnea i Bretta Hulla. Nyní se dotáhl na Jágra, který dal stejně jako Ovečkin 766. gól do sítě Detroitu. Více branek vstřelili v NHL pouze Gordie Howe (801) a Wayne Gretzky (894).

„Je vždy příjemné, když se o vás mluví v souvislosti s takovými rekordy a čísly,“ uvedl Ovečkin.

„Je to ohromné a jak vždy říkám, být v takové společnosti a být s takovými jmény spojován je úžasné,“ doplnil. Ovečkin si zároveň připsal 120. vítězný gól, v této statistice stále vede Jágr (135). Vaněček si připsal v utkání 31 zákroků a Vladař o devět méně.

Další český brankář Pavel Francouz plnil roli náhradníka při prohře Colorada 3:5 v New Jersey. Na obratu domácích z 0:3 se podílel přihrávkou Pavel Zacha. Ondřej Kaše přispěl asistencí k výhře Toronta 6:4 nad Seattlem. Naopak přihrávka Jana Rutty nestačila Tampě Bay, která podlehla ve Winnipegu 4:7.

‚Tohle jsme postrádali‘

Vrána se zranil v prvním tréninku přípravného kempu Detroitu před sezonou a podstoupil operaci ramene. Ve svém prvním startu od loňského mistrovství světa skóroval v závěru druhé třetiny, v níž se dostal v přesilové hře v levém kruhu k volnému puku a střelou k bližší tyči snížil na 2:6. Asistenci si u jeho branky připsal Filip Zadina.

„Jsem ohromně nadšený, že jsem se připojil k týmu a že půjdu do akce,“ prohlásil ještě před zápasem Vrána, který po výměně z Washingtonu odehrál v minulé sezoně za Detroit jedenáct zápasů (8+3).

Z gólu měl viditelnou radost, byť padl za krajně nepříznivého stavu. „Je těžké dnes říci o někom, že hrál skvěle, ale odvedl si své. Skóroval ze situace, která nebyla vyloženě gólová, tohle jsme při jeho absenci postrádali,“ řekl trenér Detroitu Jeff Blashill k Vránovi.

Arizona s Vejmelkou už více domácím po Vránově snížení nepovolila. Hlavním strůjcem výhry byl Nick Schmaltz se čtyřmi body (2+2) a navázal na své minulé galapředstavení proti Ottawě (2+5). Coyotes poprvé od přesunu z Winnipegu v roce 1996 nasázeli devět branek. Filip Hronek byl z obránců Detroitu jediným, kdo neskončil ve statistice v minusu.

Pacina končí na postu trenéra ženské hokejové reprezentace, rezignoval ze zdravotních důvodů

Číst článek

Patrick Kane je lídrem Chicaga řadu sezon a odehrál za něj v základní části od roku 2007 přes tisíc zápasů, ale poprvé si připsal v jednom utkání šest bodů.

Třiatřicetiletý Američan režíroval gólem a pěti přihrávkami výhru Blackhawks 8:3 nad Anaheimem. Z jeho přihrávek těžil zejména Dylan Strome, autor hattricku. Jejich spoluhráč Dominik Kubalík vyšel naprázdno.

Auston Matthews dosáhl třetího hattricku sezony při výhře Toronta 6:4 nad Seattlem a upevnil si vedení v pořadí střelců.

Na kontě má 43 gólů, před Leonem Draisaitlem z Edmontonu i Chrisem Kreiderem z New York Rangers zvýšil náskok na pět tref. Kaše, jenž vynechal předchozí čtyři zápasy, asistoval u gólu vítězů na 3:1, jeho spoluhráč David Kämpf nebodoval.

NHL:
New Jersey - Colorado 5:3, Philadelphia - Vegas 2:1, Pittsburgh - Florida 3:4, Toronto - Seattle 6:4, Detroit - Arizona 2:9, St. Louis - Ottawa 1:4, Nashville - Dallas 2:1, Minnesota - NY Rangers 5:2, Winnipeg - Tampa Bay 7:4, Chicago - Anaheim 8:3, Calgary - Washington 4:5.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme