Jeho cílevědomost byla znát už v šestnácti letech, vzpomíná na bostonského Zachu bývalý trenér

Boston Bruins vévodí tabulce celé NHL a velkou měrou k tomu přispívají čeští hokejisté. David Pastrňák se drží v popředí bodování soutěže, David Krejčí nedávno odehrál tisící zápas v NHL a tihle dva k sobě mají do útoku dalšího českého parťáka - Pavla Zachu.

Tento článek je více než rok starý.

Boston Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Zacha

Pavel Zacha | Foto: Marc DesRosiers | Zdroj: Reuters

„Pavla jsem zažil, když mu bylo patnáct, šestnáct let. Bylo to hrozně soutěživý a hravý kluk, jeho dovednosti byly vždy vyšší než u ostatních ve stejné věkové kategorii, i proto se vždy dřív posouval o kategorii výš,“ řekl Radiožurnálu Petr Haken, který Zachu trénoval v mládeži v Liberci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co o Pavlu Zachovi řekl jeho bývalý trenér Petr Haken

Právě za Bílé Tygry dal Zacha první extraligový gól, bylo mu 16 let a dal gól mezi dospělými hned při prvním střídání.

„Jsem hrozně rád, že se jeho příběh dostal až do NHL. S tím jak se osamostatnil a stal se dospělým, bude mít lepší a lepší sezony. Mám na něj samé pozitivní vzpomínky, bylo mi jako trenérovi ctí s ním pracovat. Jeho cílevědomost a připravenost, že bude hrát vrcholový hokej, byla znát už v šestnácti letech, jsem moc rád, že se mu takto daří,“ vzpomíná Haken, který na dálku sleduje Zachovy výkony v Bostonu.

Tam přestoupil před touto sezonou z New Jersey. Právě na předměstí New Yorku strávil Zacha celou kariéru v NHL, než se přesunul právě do Bostonu.

Ale nebylo to vždy jen v prvním týmu Devils. Zkušenosti měl i s se záložním týmem na farmě. Nebylo jich moc, ale třeba před pěti lety ho vedení New Jersey poslalo o soutěž níž, aby se odehrál. 

„Hodně hráčů z Devil mi psalo, ať na farmě makám, přáli mi hodně štěstí, to také pomohlo. Že mě trenéři vytáhnou zpět jsem moc nečekal, ale opravdu hodně pomůže, když se hráč vrátí do kabiny a ostatní ho zase rádi vidí,“ říkal tehdy Zacha Radiožurnálu, když v New Jersey opět na určené místo v šatně nalepili cedulku s jeho jménem.

Od té doby už na farmu nemusel a hrál v NHL a aktuálně hraje na té nejlepší adrese. V Bostonu s Pastrňákem a Krejčím. Za Bruins si v letošní sezoně připsal 8 branek a 22 asistencí a poprvé ve své zámořské kariéře zažívá pozitivní bilanci ve statistice plus/minus.

„Pro mě jako Čecha je úžasné vidět, jak se naši hráči prosazují. Je to ukázka toho, že jsme u nás vždycky schopni vychovat a připravit dobré hráče. Za mě je to ale především ohromná zásluha jich samotných. Je radost sledovat, že je v jednom týmu NHL tolik Čechů a jsou tak úspěšní,“ těší Petra Hakena česká stopa v Bostonu.

A není to jen trojice Pastrňák, Krejčí, Zacha. Za Bruins hrají v této sezoně ještě další Češi - Jakub Lauko, Tomáš Nosek a Jakub Zbořil. Po letech je tak v NHL tým s výraznou českou stopou. Tak, jak jsme byli zvyklí v devadesátých letech v Pittsburghu a o chvíli později v New York Rangers.

bac, František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme