Základní část hokejové NHL se dohrávat nebude. Pastrňák se stal jako druhý Čech nejlepším střelcem

Sezonu NHL dohraje 24 týmů v rozšířeném play-off, pro sedm nejhorších klubů ročník skončil. Řekl to komisionář elitní severoamerické hokejové soutěže Gary Bettman, upozornil však, že termín návratu hráčů na led zůstává kvůli pandemii koronaviru nejistý. Ukončení základní části zároveň znamená, že bostonský útočník David Pastrňák získá Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce NHL.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejista Bostonu David Pastrňá slaví gól ve finále Stanley Cupu

Hokejista Bostonu David Pastrňá slaví gól ve finále Stanley Cupu | Foto: Jeff Curry-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

Pastrňák nastřílel stejně jako Alexandr Ovečkin z Washingtonu 48 branek. Český útočník tak navázal na dosud jediného českého držitele trofeje pro nejlepšího kanonýra ligy Milana Hejduka. Olympijský vítěz z Nagana nasázel v sezoně 2002/03 v dresu Colorada rovných 50 branek.

V NHL se stal legendou, v Chicagu mu postavili sochu. Před osmdesáti lety se narodil Stan Mikita

Číst článek

Nejlepším střelcem mezi nováčky se stal s 30 góly další český útočník Dominik Kubalík z Chicaga, jemuž patřilo celkově 17. místo. V produktivitě nováčků se zařadil čtyřiadvacetiletý odchovanec Plzně, který do NHL zamířil loni z Ambri-Piotty, na třetí místo s 46 body z 68 utkání. Lépe si vedli jen obránci Quinn Hughes z Vancouveru (53 bodů) a Cale Makar z Colorada (50).

V minulém týdnu návrh vedení ligy na rozšířené play-off odsouhlasila hráčská asociace. Termín rozehrání vyřazovací části ani dějiště zápasů ještě nejsou známy. Bettman hovořil o zhruba desítce možných stadionů, na nichž by NHL mohla bez diváků v hledištích sezonu dokončit. Vybrána budou dvě hostitelská města.

Koronavirová pandemie přerušila NHL 12. března, kdy klubům zbývalo absolvovat 11 až 14 zápasů základní části. Ta už se dohrávat nebude, na základě aktuálního bodového průměru skončila sezona pro Buffalo, New Jersey, Ottawu, Detroit, Anaheim, Los Angeles a San Jose. Místo obvyklých 16 týmů se ve vyřazovací části představí 24 mužstev.

Nejlepší čtyři týmy z každé konference budou mít na úvod play-off volno. Zbylých 16 klubů absolvuje předkolo na tři vítězné zápasy. Nejlepší čtyři týmy Východu (Boston, Tampa Bay, Washington, Philadelphia) a Západu (obhájce titulu St. Louis, Colorado, Vegas a Dallas) mezitím odehrají turnaje o nasazení v prvním kole. Zatímco předkolo se bude hrát na tři vítězné zápasy, dál by se mělo pokračovat klasicky sériemi na čtyři výhry.

Během příštího týdne by hokejisté mohli dostat svolení vrátit se v malých skupinách k tréninkům. Termín možného restartu sezony je nicméně stále nejistý.

Předkolo play-off:
Východní konference: Pittsburgh - Montreal, Carolina - New York Rangers, New York Islanders - Florida, Toronto - Columbus.

Západní konference: Edmonton - Chicago, Nashville - Arizona, Vancouver - Minnesota, Calgary - Winnipeg.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme