Obránce Šimek si váží podpory rodičů. Ze skromných podmínek v Benátkách nad Jizerou to dotáhl do NHL

Radim Šimek si na první krůčky spojené s hokejem moc dobře pamatuje. Ve čtyřech letech vyjel za dohledu tatínka na benátecký led. Tehdy moc o své budoucnosti nepřemýšlel. Až v okamžiku, kdy se ve městě nad řekou Jizerou začala hrát první liga.

Tento článek je více než rok starý.

Benátky nad Jizerou Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejový obránce Radim Šimek

Hokejový obránce Radim Šimek | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Chtěl jsem hrát za áčko v Benátkách. Pak jsem si žádné cíle nedával a všechno to přišlo samo a jsem za to samozřejmě rád. Ale jediný cíl, který jsem kdy měl, bylo hrát v Benátkách první ligu před známými a rodinou,“ říká Šimek Radiožurnálu.

Samo ovšem nepřišlo nic. Prosadit se v hokejovém světě tak jednoduché není. Hokejista a jeho okolí tomu musí mnohé obětovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radim Šimek se z Benátek nad Jizerou dostal do NHL.

„Určitě za tím stálo hodně úsilí mého a rodičů, ale hlavně jejich, jelikož mě neustále podporovali. Maximální podpora byla od táty, který nás furt vedl k hokeji, a zároveň i od mamky. Taťka ale kvůli zdravotním komplikacím nemohl pracovat, a tak se nám s bráchou věnoval na tisíc procent a strávili jsme x hodin denně na zimáku,“ vypráví.

Paradoxně mu pomohl nezájem o jeho osobu ze strany mládežnických trenérů v Mladé Boleslavi. V Bruslařském klubu v době, kdy přecházel do dorostu, skončil. „Takhle jsem mohl jít do Benátek, dostal jsem příležitost, vyhrál jsem se. Tím, že se Benátky spojily s Libercem, tak jsem měl možnost tam jít a zadařilo se.“

Možná až příliš skromná slova. Už v juniorech přesvědčil o svých kvalitách a ty neunikly ani pozornosti trenérů áčka Bílých Tygrů. Před rokem týmu výrazně pomohl k titulu a letos ke druhému místu v extralize. Mohl tak začít pošilhávat po NHL.

Šimek po podpisu smlouvy v NHL: Asi až si sednu na rybách a začnu nad tím přemýšlet, tak mi to docvakne

Číst článek

„Samozřejmě NHL sleduje každý hokejista, je to nejlepší liga na světě, ale zase jsem nebyl takový, že bych si furt říkal, že chci hrát NHL. Hlavně jsem chtěl furt hrát hokej, protože mě ta hra nabíjí. A to, že jsem teď podepsal smlouvu s klubem NHL, tak jsem samozřejmě šťastný. NHL úplně nebyla moje priorita, ale když to přišlo, tak by byla hrozná chyba to nevyzkoušet.“

A tím může Šimek ukázat cestu dalším hokejistům třeba z Benátek, že i z malého klubu se může hráč vydat za oceán. Stal se pro mladé adepty hokejového řemesla vzorem.

„Jsem hrozně rád za to, že jsem první odchovanec benáteckého hokeje, který podepsal profesionální smlouvu s klubem NHL. Můžu být i tak trochu vzor, jako Jágr nikdy nebudu, ale i cesta z Benátek může vést ke špičkovému hokeji. Tak doufám, že jsem malým i starším klukům nějakou cestu ukázal,“ věří Radim Šimek.

Pavel Petr, nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme