‚Za rok jsme udělali velký kus dřiny.‘ Para hokejisté se pomstili Číně a získali historický bronz

Čeští para hokejisté získali historicky první medaili na mistrovství světa. Bronz vybojovali v Kanadě výhrou 3:2 proti Číně díky gólu v předposlední minutě. Asijskému týmu, který na posledních olympijských hrách skončil třetí, tak oplatil prohru právě z Pekingu. Titul obhájili Američané, kteří ve finále porazili 6:1 Kanadu.

Moose Jaw (Kanada) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Bavili jsme se o tom, co může být v našich silách. Tým to ví. Každý, kdo sleduje para hokej, si to musí umět spočítat, že tohle by měl být náš cíl. A náš cíl to je,“ říkal o možnosti bronzové medaile před startem turnaje trenér Jakub Novotný. A cíl se podařilo naplnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si ohlasy z české parahokejové reprezentace po zisku bronzu z mistrovství světa

Po zápase o třetí místo vyvolávali spoluhráči především jméno dvougólového střelce z duelu o bronz Michala Geiera. Ten dokázal v první třetině reagovat na brzký čínský gól a v druhém dějství skóre otočil. Soupeř ale zvládl zápas opět srovnat.

„Já jsem věděl, že ten třetí gól musí dát někdo jiný!“ obhajoval se smíchem, proč nedal hattrick.

V roli autora rozhodující branky ho ale nahradil kapitán týmu Radek Zelinka, který se trefil v přesilové hře 74 sekund před koncem. 

Rozhodující gól Radka Zelinky

Kouč českých para hokejistů dodal motivaci zájemcům, kteří by chtěli s para hokejem začít. „Turnaj nebyl vůbec jednoduchý. Přijďte si to ale vyzkoušet, je to úžasný sport, bude vás to bavit, jsme skvělá parta, tak můžete zapadnou i vy,“ oslovil Novotný potenciální budoucí reprezentanty.

A Michal Geier doplnil, že právě rozvoj para hokeje a profesionální přístup pomohl k historickému úspěchu na světovém šampionátu.

„To, jakým způsobem se nyní vedou kempy a další věci okolo, u nás tvoří para hokejový svět. Díky tomu, na jaké obrátky se to u nás dostalo, tady teď stojíme s medailí,“ říká útočník. 

Česká radost po konci utkání

Oslav v kabině po zápase se účastnil i gólman reprezentace Martin Kudela. Ten popsal, co se změnilo od porážky v loňském čtvrtfinále paralympiády v Pekingu právě s domácí Čínou.

„U nich se nezměnilo vůbec nic. Jsou pořád rychlí, mají pořád svižnou střelu. Minule vyhráli o gól oni, teď jsme vyhráli o gól my. Klíčová byla naše nahecovanost, kluci byli opravdu strašně motivovaní. Za rok jsme udělali obrovský kus neskutečné dřiny. Neříkám, že Číňan spal, ale rozhodovalo podle mě to, kdo chtěl víc,“ řekl Kudela.

Para hokejisté tak slaví svou první medaili na vrcholné akci, dosavadním maximem byla tři čtvrtá místa. Před dvěma lety skončili reprezentanti na domácím šampionátu v Ostravě pátí.

Tadeáš Skalický, bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme