Na mistrovství světa po operaci proleženin. Parahokejista Šafránek se v Ostravě loučí s reprezentací

Světový šampionát před domácím publikem může být nejen nejen motivací, ale také jako pomoc při uzdravení. Třeba parahokejista Zdeněk Šafránek za sebou má náročnou operaci proleženin.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Šafránek (vlevo) se na MS chce rozloučit s reprezentací

Zdeněk Šafránek (vlevo) se na MS chce rozloučit s reprezentací | Foto: Vladimír Pryček | Zdroj: ČTK

Zdeněk Šafránek se parahokeji začal věnovat brzy po úraze, když na něj spadla plošina a zůstal na vozíku s ochrnutou spodní částí těla. Loni v létě se přidaly zdravotní komplikace spojené s proleženinami. Dostal se do péče lékařů a bojoval o život.

Parahokejisté na mistrovství světa porazili Itálii a vyhráli skupinu, ve čtvrtfinále narazí na Nory

Číst článek

„Po operaci jsem vůbec nepočítal s tím, že bych se mohl vrátit na led, svou kariéru jsem považoval za ukončenou,“ líčí Radiožurnálu.

Účastník tří paralympijských her vůbec netušil, jestli znovu začne trénovat. Mistrovství světa v Ostravě tehdy bylo hodně vzdálené.

„Ale když jsem viděl, jak se to hojí, jak se všechno daří a jak mi stoupá energie, tak jsem věděl, že se prostě vrátím a rozloučím se. Začal jsem brzo trénovat, včas jsem se dostal do rozjetého vlaku, vrátil jsem se tam, kde jsem byl a možná je to o něco lepší,“ vypráví.

V přípravě na šampionát hodně věcí změnil. A hlavně na sobě tvrdě makal. „Pomohlo mi perfektní stravování, začal jsem hodně cvičit a posilovat. Než jsem se vrátil mezi kluky, trénoval na ledě třeba i čtyřikrát týdně. Pak už jsem byl rozjetý.“

Rozmyslí si konec?

Hned v prvním zápase ostravského turnaje proti Japonsku byl klíčovou postavou národního týmu, dal dva góly. A svým způsobem nastartoval mužstvo k výhře nad Itálií v boji o první místo ve skupině: Když pykal na trestné lavici, jeho spoluhráči získali dvougólové vedení a nakonec zvítězili 4:0.

„Maximálně si to užívám. Loučit jsem se chtěl už v Pchjongčchangu, ale tam to úplně nevyšlo, jak by mělo. Pak jsem kývnul ještě na mistrovství světa v Ostravě,“ říká o konci reprezentační kariéry.

Možná to ale nemusí být ještě definitivní rozhodnutí. „Nebudu říkat, že budu čekat na pozvánku. Beru to za konečnou, opravdu končím,“ směje se Zdeněk Šafránek. Postup přes Nory do semifinále mistrovství světa by ho možná zlomil. Čtvrtfinále začíná v osm hodin večer.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme