Lapačem se line vůně slivovice. Stadion nabízí prvoligový hokej s extraligovou atmosférou

Když chcete jít ve Vsetíně na hokej, potřebujete vstupenku a slivovici. Klub z Valašska už nesbírá extraligové tituly, atmosféra na stadionu mu ale zůstala i ve druhé nejvyšší soutěži. Nic na tom nezměnila ani prohra s pražskou Slavií, která se na legendárním Lapači představila po deseti letech.

Tento článek je více než rok starý.

Reportáž Vsetín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hodinu a půl před zápasem se na Lapači začínají tvořit fronty.

Hodinu a půl před zápasem se na Lapači začínají tvořit fronty. | Foto: František Kuna

Do Vsetína jsem sice přijel vybaven navigací, ale přesto neodolám a ptám se kolemjdoucích, kudy se dostanu na stadion Lapač. K tomu se dostanu ve chvíli, kdy k němu přijíždí autobusem hokejisté pražské Slavie, aby zde odehráli zápas hokejové WSM ligy proti nováčkovi.

Z autobusu kromě hráčů vystupují také členové realizačního týmu. Jedním z nich je Jan Srdínko, asistent trenéra Slavie, který v dresu valašského klubu zažil mistrovskou éru. „Na návštěvu jezdím každý rok, takže prostředí pro mě samozřejmě cizí není,“ říká šestinásobný mistr extraligy, zatímco já jsem na Lapači vůbec poprvé.

„Slivovici sem nosí každý, rozléhá se celým stadionem.“

Jan Srdínko (Bývalý hráč Vsetína)

Stadion podle Srdínkova vyprávění sice vypadá zevnitř trochu jinak. Především umístěním kabin. Všechny ale bývalý obránce dobře zná. „Vzpomínky mi zůstaly a jsou krásné,“ těší Srdínka, který se vsetínskou dynastií oslavil od roku 1995 až do roku 2001 pět titulů mistra republiky. Už dopředu si naplánoval schůzku s kamarádem Radimem Tesaříkem, jenž je v místním klubu manažerem.

Od krajského přeboru až po tituly

Když jsem si na Jana Srdínka sehnal telefonní číslo, uložil jsem si ho s přívlastkem Slavia/Vsetín, nad čímž se jenom pousměje. „Tribuna na stání je předem vyprodaná, udělá humbuk. Lidi hokejem žijí,“ popisuje Srdínko, v čem je největší kouzlo místního stadionu. Že má pravdu, mohu docenit až v průběhu utkání.

Byl jsem varován, že místní stadion voní slivovicí a svařeným vínem. Vůně se nezbavíte ani v průběhu utkání.

Hodinu a půl před zápasem trénuje na ledové ploše vsetínský dorost. V té době přichází od šaten domácího klubu důležitý muž místního hokeje Radim Tesařík. Nejprve hrál proti Valachům, pak za ně. Byl u pádu na dno. Do klubu se vrátil, aby mu ve druhé lize pomohl jako hráč. Teď klub řídí z pozice manažera.

Díky němu absolvuji kratší prohlídku místního stadionu. Popisuje, jak vše funguje nyní a jak tomu bylo za dob úspěšného vsetínského tažení. Také podporuje slova Jana Srdínka. „Slivovici sem nosí každý, takže se rozléhá celým stadionem,“ vysvětluje. Jako k hokeji patří puk, tak na Lapač patří slivovice.

Vzpomínky na Lapač má od krajského přeboru, kdy začal vzestup až na vrchol hokejové extraligy. „Teď děláme všechno pro to, aby se zde zase hrálo na nejvyšší úrovni,“ hlásí Tesařík. Sám také říká, že hokejový klub je teď jeho vlastní dítě.

Sám už se na brusle příliš nedostane. Práce má hodně a na hraní hokeje nezbývá tolik času. Dočasně. „Doděláváme přestavbu kabin, takže tak za čtrnáct dní už bude čas, abych pomohl i s trénováním,“ těší se.

Chléb se škvarky za deset korun

Hodinu a půl před zápasem se Slavií, která se ve Vsetíně představila po deseti letech, jsou pokladny ještě zavřené. Přesto už se před nimi tvoří fronty. Mezi přítomnými jsou i fanoušci pražského klubu, kteří vážili cestu na hokejově historické místo. Svůj klub by samozřejmě rádi viděli v extralize, ale utkání se Vsetínem považují za speciální.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž od reportéra ČRo Františka Kuny ze vsetínského Lapače

„Pamatuji si, když vyhrávali tituly a Slavie na ně tehdy moc neměla. Dostal jsem se sem poprvé, je to pro mě svátek,“ říká mi jeden z příznivců hostů.

V druhé polovině devadesátých let se v hokejové extralize v podstatě jen řešilo, kdo ve finále podlehne Vsetínu, než jeho nadvládu přerušila pražská Sparta. Jestli se od té doby něco nezměnilo, je to vášeň, s jakou místní lidé na hokej chodí. Návštěvy kolem tří tisíc lidí jsou v druhé nejvyšší soutěži příjemným zpestřením.

Slavnější období popisují fanoušci jak Nagano. Stejně jako se v průběhu zmiňovaných zimních olympijských her přerušovala ve škole výuka, aby se mohlo fandit. Podobná soudržnost panovala také na Lapači.

Zajímavý výběr poskytují o přestávce také místní bufety. Pivo, klobása, to jsou klasické výbavy. Navíc tady ale seženete krajíc chleba se škvarkovou pomazánkou a cibulí. Za deset korun. Ve Vsetíně se sice hraje první liga, ale fandí extraliga. Nic na tom nezměnil ani fakt, že domácí podlehli Slavii 2:5.

František Kuna, sob Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme