Po vzoru otce horolezce. Reprezentační start je moje K2, říká Dominik Uher

Před deseti lety se Libor Uher z Frýdku-Místku stal druhým českým horolezcem, který zdolal nejtěžší himalájskou osmitisícovku K2. Ve středu bude v Třinci sledoval od 17 hodin hokejový zápas Česka se Slovenskem a v něm syna Dominika, kterého čeká premiéra v národním týmu.

Tento článek je více než rok starý.

Třinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvakrát v kariéře si Dominik Uher zahrál prestižní NHL za Pittsburgh.

Dvakrát v kariéře si Dominik Uher zahrál prestižní NHL za Pittsburgh. | Foto: Wikimedia Commons

Otec Libor si je vědom, že jde o první reprezentační akci sezony a příležitost dostávají ve velké míře mladí a nevyzkoušení hráči. „Přesto je nominace pro každého kluka impuls. Dominika určitě hodně nakopne,“ řekl Radiožurnálu Libor Uher. Jeho syn začínal s hokejem v rodném Frýdku-Místku, pak přešel právě do Třince.

Přehrát

00:00 / 00:00

Synovu reprezentační premiéru si v Třinci vychutná také otec Libor Uher

Jeho reprezentační premiéra v rodném regionu je tak náležitě pikantní. „Nejsem sice odchovanec Třince, ale mám tady hodně kamarádů. Vždycky je zvláštní vracet se domů a hrát před nimi a rodiči,“ uvedl Dominik Uher. Právě z Třince navíc udělal nejdůležitější krok v kariéře. Vydal se do zámoří. „Byl to velký zlom, strávil tam sedm let,“ popisoval jeho otec.

Tři roky v juniorce, čtyři na farmě Pittsburghu, za který ale sehrál jen dva zápasy v NHL. To byla Uherova zámořská bilance. Teď v podobě reprezentačního dresu zdolává svoji hokejovou K2. „S tím bych souhlasil, je to asi můj největší úspěch kariéry,“ přitakal čtyřiadvacetiletý útočník.

Přípravný dvojzápas proti Slovensku v Třinci a Žilině má jeho otec s rodinou takřka za domem, takže si vzájemné duely nenechá ujít. Stejně jako Dominikovu premiéru v NHL proti Tampě. „Vydal bych se do Varů i Litvínova, ale takhle nemusím nikam daleko,“ těšilo Libora Uhera.

Tak, jako je hrdý na hokejovou kariéru svého syna, tak je Dominik pyšný na svého tátu horolezce. „Začínal jako automechanik, ale vlastně ze dne na den začal lézt po horách. Po práci si chodil zaběhat nebo jezdit na kole. Může na sebe být pyšný,“ řekl Dominik Uher.

Ten začne na svoji K2 šplhat ve středu od 17 hodin, kdy v třinecké Werk Aréně začíná přípravný duel proti Slovensku.

David Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme