Před 60 lety nastoupil v NHL první hráč tmavé pleti Willie O'Ree. Zpočátku čelil urážkám a rasismu

Před 60 lety, 18. ledna 1958, nastoupil v kanadsko-americké NHL první hráč tmavé pleti. Útočník Willie O'Ree tehdy oblékl dres Bostonu Bruins, který vyhrál na ledě Montrealu 3:0. Dnes dvaaosmdesátiletý O'Ree byl v NHL průkopníkem, na následovníka však čekal až do roku 1974, kdy celek Washington Capitals draftoval Mika Marsona.

Montreal Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První afroameričan v NHL Willie O'Ree

První afroameričan v NHL Willie O'Ree | Foto: NHL.com

Fanoušci na mě křičeli, posílali mě zpět na jih a ptali se, jak je možné, že nesbírám bavlnu. Mně to ale bylo jedno, prostě jsem chtěl být hokejista, řekl později O'Ree, který v NHL strávil dvě sezony.

NHL slaví 100 let. Jak se do její historie zapsali Češi?

Číst článek

Celkem v NHL odehrál 45 utkání a vstřelil čtyři branky. V roce 2003 získal cenu Lestera Patricka ze celoživotní přínos americkému hokeji a o pět let později získal Řád Kanady, nejvyšší možné kanadské ocenění za sportovní přínos.

Zajímavostí je, že až po skončení aktivní kariéry O'Ree přiznal, že v počátcích kariéry byl téměř slepý na jedno oko. 

Jiné zámořské soutěže zaznamenaly výrazně odlišný vývoj. Osmdesát let trvající segregaci v baseballové lize ukončil už v roce 1947 Jackie Robinson, když odehrál první zápas za Brooklyn Dodgers a otevřel tak cestu stovkám dalších hráčů tmavé pleti.

Jakub Grim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme