Rána po zápasech už nejsou ideální, přiznává Vrbata. Pohrává si s myšlenkou návratu domů

Před šestnácti lety debutoval Radim Vrbata v NHL. Teď je hokejový útočník Floridy jedním ze služebně nejstarších českých hráčů působících za oceánem. V zámoří už překonal hranici tisícovky zápasů a nejvíc si cení zkušeností, které ve slavné soutěži získal.

San Jose Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radim Vrbata si připsal sedmý hattrick v kariéře

Radim Vrbata si připsal sedmý hattrick v kariéře | Zdroj: Reuters

„Vím, jak věci fungují, a nemá cenu se stresovat něčím, co nemůžu ovlivnit. Jsem rád za kariéru, kterou jsem tady mohl strávit a že jsem vydržel tak dlouho,“ líčí Radiožurnálu šestatřicetiletý mistr světa z roku 2005 Radim Vrbata. Problém mu nedělá ani zvykání si na nová prostředí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radim Vrbata možná hraje v hokejové NHL poslední sezonu

Působil v sedmi klubech. V létě se stěhoval z Arizony na Floridu. „Hrajeme jiný systém, má role je jiná. V 36 si ale nemůžu vybírat. Dělám, co po mně chtějí,“ říká. V dresu Panthers v podstatě vystřídal dalšího Čecha Jaromíra Jágra. Že by ale jeho příchod měl přímou souvislost s odchodem legendárního útočníka, si nemyslí.

Do prvního útoku totiž Florida najala z Ruska Jevgenije Dadonova. Právě on je podle Vrbaty náhradou za Jágra. Pro rodáka z Mladé Boleslavi se ale přeci jen něco mění – role starších hráčů v mužstvu. Možná čekal, že bude mít nějaké úlevy nebo výhody. Zatím se jich ale nedočkal.

„Když jsem začínal, byli v týmu dva mladí hráči a zbytek starších. Teď je to opačně, vše se točí kolem mladých. Pořád je ale přístup k nám starším trochu jiný,“ popisuje. V šestatřiceti potřebuje znát velmi dobře své tělo. „Rutina před zápasem je stejná, ale regenerace je pochopitelně úplně jiná než před deseti lety. Musím se o sebe víc starat,“ přiznává.

Možná i proto přemýšlí o konci zámořské mise. Aktuální sezona v NHL pro něj tak může být tou úplně poslední. „Rána po zápasech už nejsou ideální. Navíc máme tři děti, nejstaršímu je osm a už to hraničí s tím, aby se učil v Česku,“ vysvětluje.

O návratu domů už má jasno, ačkoli ne vždy to tak vypadalo. „Stavíme v Čechách dům, ale jednu dobu jsme přemýšleli, že zůstaneme ve Phoenixu. Později jsme to přehodnotili,“ dodává Radim Vrbata, aktuálně čtvrtý nejproduktivnější Čech v NHL.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme