S hokejisty Vítkovic trénuje pět Číňanů. Chystají se na domácí olympijské hry

Za čtyři a půl roku se budou v čínském Pekingu konat zimní olympijské hry a v hokejovém turnaji se představí také domácí reprezentace. I proto se část čínského týmu Čičihar Dragons momentálně připravuje s extraligovými Vítkovicemi.

Ostrava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínští hokejisté na tréninku Vítkovic

Čínští hokejisté na tréninku Vítkovic | Zdroj: http://www.hc-vitkovice.cz

Během kondiční přípravy s atletickou trenérkou kmitali čínští hokejisté beze slov. Bylo na nich ale vidět, že podobné cviky na obratnost příliš často nedělají. Všechny prvky v hokejovém tréninku Vítkovic jsou pro čínské hokejisty přínosem.

„Naše ligová soutěž už v minulosti spolupracovala s Ruskem, Japonskem a Koreou, ale v Česku jsme poprvé. A vůbec poprvé absolvujeme takový tréninkový program," říká Radiožurnálu trenér čínských hokejistů Jü-ti Čou.

'Mám respekt, ale chci si zahrát s bratrem.' Opora ženské reprezentace bude chytat mužskou soutěž

Číst článek

S Vítkovicemi se připravuje čtveřice hráčů do pole a jeden brankář. „Během tří týdnů, které tady stráví, chtějí nejen trénovat, ale sbírat i teoretické zkušenosti. Sami říkají, že to je oblast, ve které ještě pokulhávají," vysvětluje výkonný ředitel HC Vítkovice Ridera Petr Handl.

„Čím více hokejové teorie budou moci od našich trenérů získat, tím to pro ně bude přínosnější," vysvětluje manažer.

Čína začala před blížící se olympiádou do hokeje hodně investovat, i když popularitě čínského národního sportu se hokej nevyrovná.

„Asi víte, že naším národním sportem je ping-pong, hokej zatím moc populární není. Ale v roce 2022 bude v Pekingu zimní olympiáda a stále více lidí se chce hokeji věnovat. Vláda i firmy začínají hokej podporovat," naznačuje výrazné investice čínský trenér.

I Češi jsou rádi za stáže u velmocí

Vítkovický kouč a generální manažer Jakub Petr kdysi hrával a trénoval v Austrálii. A také země protinožců udělala v hokeji výrazné pokroky. Útočník Nathan Walker se přes Vítkovice dostal až na draft NHL a nyní se snaží prosadit do Washongtonu Capitals. „Ze začátku to vyvolalo úsměvy a teď podepsal na farmě dvoucestnou smlouvu a pořád si žije svůj sen," říká Jakub Petr.

Přítomnost čínských hokejistů během vítkovické přípravy na sezonu Jakubu Petrovi nevadí, spíše naopak. Jako progresivní trenér je této spolupráci nakloněný. „Proč tomu nevyjít vstříc.? My jsme taky rádi, když jsou k nám otevřené velmoci jako Kanada, USA, Švédsko či Finsko. Když tam jezdíme na stáže a posíláme tam hráče, tak tím samým způsobem my musíme vyvíjet aktivitu k takovýmhle hokejovým národům," říká Jakub Petr.

Spolupráce s čínským klubem z Čičiharu je oboustranná. Už dnes totiž výběr vítkovických osmáků odlétá na sérii turnajů do Číny.

David Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme