Šimek nevzdává boj o NHL. Farma mě nikam neposouvá, ale nechci se vzdávat, říká

V Česku nebo Evropě můžete zářit, ale pro zámoří to nic neznamená. Znovu na startovní čáře stojí nedávná opora hokejového Liberce Radim Šimek. Na farmě v AHL se snaží prosadit do prvního týmu San Jose Sharks.

Tento článek je více než rok starý.

San Jose Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radim Šimek během přípravy v dresu San Jose Sharks

Radim Šimek během přípravy v dresu San Jose Sharks | Foto: AP/Ross D. Franklin | Zdroj: ČTK

V přípravě na sezonu NHL nastoupil Radim Šimek za San Jose ke čtyřem zápasům. Zaznamenal jednu asistenci. Na místo v týmu Sharks to nestačilo. V české extralize přitom odehrál 211 utkání, ve kterých zaznamenal 37 gólů. „V Liberci jsem byl poslední dvě sezony oporou, tady nehraju na farmě ani přesilovky. Je to obrovská změna,“ popisuje Radiožurnálu Šimek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hokejový obránce Radim Šimek bojuje na farmě o šanci v NHL

Po extralize a účasti na dvou posledních světových šampionátech působí v celku San Jose Barracuda. V AHL se navíc hraje výrazně odlišný hokej, než na jaký byl zvyklý z Liberce. „Vše je pro mě nové, hodně se hraje po mantinelech. Říkal jsem si, že se musím zlepšit, ale dařit se mi začalo až ve chvíli, kdy jsem nad hokejem tolik nepřemýšlel. Snad se už budu jen zlepšovat,“ doufá.

Zvyknout si musel také na odlišnou atmosféru. Zatímco na NHL chodí v San Jose hodně lidí, farma téměř nikoho nezajímá. „Je tu tak pět set lidí na zápas. Kdyby nepouštěli hudbu z reproduktorů, přišel bych si jako v kostele na modlitbě,“ prozrazuje hokejista, který byl ze severu Čech zvyklý na výrazně odlišné podmínky, co se týče návštěvnosti zápasů.

Do zámoří odcházel Šimek s přáním posunout se hokejově dál. AHL je pro něj krokem zpět. „Neposouvám se. Kdekoliv v Evropě by mi dal hokej víc. Tady se mladí snaží předvést. Rychlostně je AHL lepší než extraliga, ale v myšlení hráčů zaostává,“ přibližuje rodák z Benátek nad Jizerou.

V Česku by si mimo jiné vydělal víc peněz. Na farmě jeho výdělek není vysoký. Tím spíš, pokud člověk žije v Kalifornii. „Polovinu měsíční výplaty dám na bydlení, třetinu dáme s přítelkyní na jídlo. Kdybych neměl podpisový bonus, těžko bych se uživil,“ připomíná.

Podle serveru capfriendly si v nižší soutěži přijde Šimek za rok dohromady na 70 tisíc dolarů (přibližně 1,5 milionu korun). Jeho podpisový bonus se San Jose pak byl o půl milionu vyšší. Pětadvacetiletý obránce tak přemýšlel nad návratem domů, ale tento krok nechce učinit. Brány NHL by se mu totiž už nikdy nemusely otevřít.

„NHL nikdy nebyla můj cíl, ale když šance přišla, byla by hloupost, abych se o ni nepokusil,“ uvědomuje si Radim Šimek.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme