Nejistá doba se promítla i do smluv extraligových hokejistů. Majitelé s hráči hledají kompromis

Od prvního května můžou hokejisté podepisovat smlouvy na novou sezonu. Kontrakty se ale oproti minulosti liší, protože kluby se chtějí chránit před možnou druhou vlnou pandemie koronaviru. Se smlouvami hráčům i jejich agentům může v případě zájmu pomoct Česká asociace hokejistů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeňští hokejisté.

Plzeňští hokejisté. | Foto: Martin Polívka | Zdroj: Profimedia

„Nikdo samozřejmě neví, jestli se začne podle plánu. Proto většina klubů uzavírá smlouvy s dvěma časovými pásmy – do prvního utkání jsou nějaká pravidla a od prvního mistrovského utkání jsou zase jiná pravidla,“ vysvětlil Radiožurnálu předseda výkonného výboru České asociace hokejistů Libor Zbořil. Plnění jednotlivých smluv je v každém klubu trochu jiné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předčasný konec extraligové sezony se podepsal i na hráčských smlouvách. Více v příspěvku Petra Kadeřábka

„Někdo to má tak, že od 1. května do úvodního zápasu budou kluci pobírat třeba padesát procent základní měsíční odměny s tím, že jim to pak bude doplaceno. Někdo doplácet nebude, ale od prvního mistrovského utkání už zase budou finanční podmínky platit tak, jak jsou v původní hráčské smlouvě," řekl Zbořil.

„Nikdo ale opravdu nemůže vědět, jestli se začne. Pokud bude přerušeno, tak jsou tam další možnosti a klauzule, jak postupovat dál,“ uvedl.

Kladno opustily opory, cílem je přesto návrat do extraligy. Jágr smlouvu zatím nepodepsal

Číst článek

Nejedná se jen o nové smlouvy. K těm stávajícím se musely udělat dodatky a často se podařilo vyjednat kompromis. Hráči souhlasili se snížením platu v době, kdy se extraliga kvůli zásahu vyšší moci nehraje, na padesát procent dohodnuté částky ve smlouvě. Kluby pak, až na výjimky, ustoupily od jednostranných výpovědí.

„Daly najevo, že chtějí hledat kompromis a nechtějí řešit situaci různými spory u smírčí komise. Jsem za to neskutečně rád a chci poděkovat většině majitelů českých klubů, že k výpovědím nepřistoupili,“ těší Zbořila.

Přesto se našly případy, kdy se kluby s hokejisty nedohodly, a ty pak řešila a ještě bude řešit smírčí komise Českého hokeje.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme