'Soudruzi mi chtěli vzít hokej, jsem jim vděčný.‘ Bratři Šťastní po emigraci uhranuli Kanadu

Dva odešli do Kanady a jeden zůstal na Slovensku. Hokejoví bratří Šťastní nakonec - po emigraci - utvořili v NHL slavný útok. Předcházely tomu ale velké problémy Mariána se Státní bezpečností a samozřejmě také důležité rozhodnutí, jestli odejít.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útok legendárních bratrů Štastných, nalevo je Anton, uprostřed Peter a vpravo Marián

Útok legendárních bratrů Štastných, nalevo je Anton, uprostřed Peter a vpravo Marián | Foto: Fotobanka Profimedia

Peter Šťastný moc dobře věděl, že měl tehdy při emigraci přes Rakousko se svým bratrem Antonem do Québecu one-way-ticket - jednosměrnou letenku. „Bylo to nejdůležitější, nejlepší a zároveň nejtěžší rozhodnutí, které jsem v životě udělal. Dalo to hodně času trápení a agónie. Odejít? Neodejít?" vzpomíná Peter Šťastný.

„Nakonec mi pomohli soudruzi, když mi začali vyhrožovat, že mi seberou to nejcennější, to byl v té době hokej a reprezentace. Doteď jsem jim za to vděčný," vysvětloval Peter Šťastný Slovenskému rozhlasu.

Marián nechtěl utíkat, ale neměl na výběr

Důsledky rozhodnutí svých bratrů pocítil hlavně Marián, který zůstal v Československu.

„Často jsme se modlili, aby se Mariánovi povedlo legální nebo jinou cestou dostat se k nám do Kanady a znovu sjednotit nás útok. Všechno dobře dopadlo. Byl to jeden z nejkrásnějších momentů, nejkrásnějších překvapení, když jsem necelý rok po našem odchodu dostal zprávu, že Marián je s celou rodinou ve Vídni a chystá se do Kanady," vzpomíná Peter.

Marián Šťastný je mistrem světa z roku 1976, tehdy se s číslem 18 radoval spolu s Jaroslavem Pouzarem | Foto: Fotobanka Profimedia

„Když jsem se po politických problémech dostal sem, měl jsem velikou radost," vysvětloval Marián už v Kanadě. „Nikdy jsem nechtěl nelegálně utíkat, ale neměl jsem na výběr. Musel jsem utéct."

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběh o emigraci bratrů Šťastných zpracoval František Kuna

Před jeho odchodem s manželkou, během kterého měli jednu tašku a jeden kufr, nemohl po emigraci Petera a Antona hrát hokej. Nemohl ani pracovat jako právník, psal i prezidentovi, ale za zády měl StB, která se mu ještě s dopisem v ruce vysmála.

Denně se musel dvakrát hlásit. Když se jednou pronásledovatelům na půl hodiny ztratil, hned mu to řekli, aby měl jistotu, že je pod dohledem pořád. Jenomže pak přišla i Mariánova emigrace a pocit vysvobození.

Dal jsem jeden z pěti gólů, tak nahlásili jen čtyři

Příchod tří bratrů zpoza železné opony byl pro zámořský hokej ohromující. Peter Šťastný okouzlil NHL, v 80. letech byl nejproduktivnější hráčem po Gretzkém a na Kanadském poháru v roce 1984 pak nastoupil s Javorovým listem na prsou. Kanaďan Šťastný rovnal se v Československu „pan Nikdo".

„Zmizeli jsme beze stopy. Bylo zakázáno o nás mluvit i psát. Nakonec se potvrdilo, jak to bylo komické a trapné. Na Světovém poháru neseděly ani součty, padlo pět gólů, já jsem dal jeden, a nahlásili jen čtyři. Komentátor měl zakázáno vyslovit mé jméno," říká Peter.

V Československu byli bratří Šťastní v nemilosti, moc dobře to věděli a často na to mysleli.

Anton Šťastný je z bratrské trojice nejmladší, v NHL odehrál 650 zápasů | Foto: Fotobanka Profimedia

„Měl jsem i noční můry. Zdálo se mi, že jsem byl ve Sportovní hale, hráli jsme zápas a najednou mi řekli na střídačce: ‚Co tu děláš? Když zjistí, že jsi tady, tak tě zavřou a půjdeš do Jihlavy nebo do Leopoldova.' Vzbudil jsem se zpocený."

Peterovi zůstal v mysli především obrázek rodičů. „Nikdy nezapomenu na tvář mého tatínka. Přišel se na ulici ještě rozloučit, ten obrázek mi zůstal v hlavě a bál jsem se, že už ho nikdy neuvidím."

„Tito lidé trpělivě čekali a pracovali, aby se na Slovensko vrátila demokracie. Takových si musíme všichni vážit a nezapomínat na ně," dodává Peter Šťastný.

Po konci kariéry se stal Peter poslancem Evropského parlamentu, Anton spolumajitelem švýcarského hokejového klubu v Laussane a Marián vybudoval v Québecu golfový komplex. Nebýt myšlenky na emigraci na začátku 80. let, nic takového by rodáci z Bratislavy nezažili.

Dynastii Šťastných nyní v NHL zastupuje Peterův syn Paul, hraje s číslem 26, stejně jako jeho otec | Foto: Reuters

František Kuna, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme