V NHL se stal legendou, v Chicagu mu postavili sochu. Před osmdesáti lety se narodil Stan Mikita

Slovenská vesnice Sokolče už dávno není na mapě. V roce 1975 byla zatopena při výstavě přehrady Liptovská Mara, přesto se na ní nikdy nezapomene. Přesně před osmdesáti lety se právě v Sokolči narodil Stanislav Guoth, jeden z nejlepších hokejistů historie NHL známý pod jménem Stan Mikita.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Legendární hokejista Stan Mikita

Legendární hokejista Stan Mikita | Foto: AP/Brian Hill | Zdroj: ČTK

Stanislav Guoth byl v osmi letech poslán rodiči z Československa do Kanady za strýcem a tetou, kde přijal jejich přijmení Mikita a také začal hrát hokej.

Přehrát

00:00 / 00:00

Československý rodák Stan Mikita se stal jedním z nejlepších hokejistů historie. Více v příspěvku Petra Kadeřábka

„Přišel za mnou jeden chlapec, abych si šel s nimi zahrát. Ukázal mi, jak držet hokejku, a tak začala moje kariéra,“ popisoval v dokumentu dlouho po ukončení kariéry Stan Mikita.

Jako teenager hrál tři roky za St. Catharines Teepees, odkud v roce 1959 přestoupil do Chicaga Blackhawks. A hned se uvedl ve výborném světle.

„Povolali mě jako náhradu za zraněného hráče. Nevím, jestli jsem hrál dobře nebo špatně, ale po třech zápasech mi dali kontrakt,“ vzpomínal. Mikita dostal smlouvu a Chicago nikdy nelitovalo.

Legenda Chicaga

Už za dva roky pomohl hráč s číslem 21 Jestřábům k zisku Stanleyova poháru. To bylo ještě v době, kdy vynikal hlavně svou tvrdostí. Sbíral ke stovce trestných minut za sezonu. Pak se ho ale jeho pětiletá dcerka zeptala, proč pořád sedí sám a ne s kamarády na střídačce, a Mikita ze své tvrdosti ubral.

Před 21 lety se s NHL rozloučil nejlepší hokejista všech dob, poslední zápas Gretzkému pokazil Jágr

Číst článek

V sezoně 1965/66 nasbíral pouze dvanáct trestných minut a navíc vyhrál kanadské bodování. Jako první v historii NHL dokázal v jedné sezoně získat trofej pro nejlepšího střelce, vítěze kanadského bodování i pro nejslušnějšího hráče ligy, navíc dvakrát po sobě.

V dresu Chicaga hrál 22 let, a když skončil v roce 1980 kariéru, patřilo mu druhé místo v historických tabulkách produktivity. Vedení klubu mu postavilo jako poděkování přímo před vchod do haly bronzovou sochu.

Mikita byl nejen jedním z nejlepších centrů historie NHL, ale také inovátorem. Byl to právě on, kdo jako první začal používat zahnutou čepel hole. Stan Mikita zemřel 7. srpna 2018. Ve středu by se dožil osmdesáti let.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme