Mistry světa do 20 let se stali hokejisté Kanady. Bronz berou po výhře v severském derby Švédové

Hokejisté Kanady vyhráli ve finále mistrovství světa hráčů do 20 let v Ostravě nad Ruskem 4:3 a slaví 18. triumf. Obrat z 1:3 dovršil vítěznou brankou v čase 56:02 útočník Akil Thomas. Obhájci titulu Finové podlehli Švédsku 2:3. Švédové dosáhli na cenný kov teprve podruhé za posledních šest let a navázali na stříbro z roku 2018 z Buffala. Rozhodl o tom v 35. minutě Linus Öberg.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadští hokejisté do 20 let se radují z gólu ve finále proti Rusku

Kanadští hokejisté do 20 let se radují z gólu ve finále proti Rusku | Foto: imago sportfotodienst/SIMON HASTEGĂ& RD via www.imago-images.de | Zdroj: ČTK

Kanaďané, kteří jsou nejúspěšnější zemí v dějinách, se vrátili na trůn po dvou letech od úspěchu v Buffalu. Spravili si chuť po loňském čtvrtfinálovém vyřazení na domácím turnaji ve Vancouveru a Victorii.

Rusové čekají na zlato od roku 2011, kdy triumfovali i v součtu s bývalým Sovětským svazem potřinácté v historii. Od té doby chyběli na stupních vítězů pouze před dvěma roky a získali vedle čtyř bronzů čtvrté stříbro.

Bojovnost nestačí. Čeští junioři zaostávají podle expertů v bruslení a technické vyspělosti

Číst článek

Kanaďany hnala od počátku nejen touha po zlatu, ale i možnost zúčtovat se soupeřem, jemuž v základní skupině podlehli ostudně 0:6. Pokus Liama Foudyho z mezikruží skončil hned v úvodu na brankové konstrukci. V první třetině ale jinak brzdila zámořský výběr nedisciplinovanost. Kanaďané usedli čtyřikrát na trestnou lavici, sami hráli přesilovku jednou.

Před polovinou zápasu hráli Rusové další početní výhodu a tentokrát už byli úspěšní. Do vedení je poslal díky povedené teči Nikita Alexandrov.

Ruský tým si ale náskok užíval jen 84 sekund. Záhy si totiž Kanaďané vybojovali dvouminutovou dvojnásobnou přesilovku a Dylan Cozens vyrovnal. Joel Hofer pak sice uhájil branku před pohromou při šanci Alexandrova, ale ve 35. minutě Grigorij Děnisenko vrátil vedení sborné. A ve 49. minutě dokázali Rusové odskočit do dvoubrankového vedení, když po přihrávce zpoza branky zamířil nechytatelně Maxim Sorkin.

Už o 34 sekund později ale Connor McMichael usměrnil nohou za záda Amira Miftachovova již jednou tečovanou střelu, kterou vyslal Calen Addison. Gól potvrdil i sudí u videa a Kanaďané byli zpět ve hře.

V 52. minutě se Dmitrij Voronkov provinil krosčekem a Kanada byla při početní výhodě úspěšná po pouhých deseti sekundách: Barrett Hayton si na kruhu srovnal puk na holi a střelou zápěstím zajistil stav 3:3. Rusové pak navíc propadli v obraně a jejich nedůraz potrestal Thomas povedeným blafákem do behkendu.

Severské derby pro Švédy

Finové se po semifinálovém debaklu od Kanady 0:5 ujali v duelu o bronz v deváté minutě vedení. Kim Nousiainen objel branku, z levého kruhu nahodil z otočky puk a ten se od brusle Patrika Puistoly odrazil mezi betony gólmana Huga Alnefelta.

Vrána přispěl dvěma góly k nevídanému obratu Washingtonu, trefili se i Kubalík a Zadina

Číst článek

Švédové odpověděli v početní výhodě. Z pozice za levým kruhem se trefil obránce Rasmus Sandin, autor čtyř bodů za dvě branky a dvě asistence ze sobotního semifinále s Ruskem, které Seveřané prohráli 4:5 v prodloužení.

Finové se vrátili do vedení 59 sekund před úvodní pauzou. Chybnou přihrávku Nilse Höglandera vystihl Matias Maccelli a prosadil se střelou z mezikruží.

V polovině utkání Höglander v situaci dva na jednoho připravil vyrovnání pro nejlepšího střelce turnaje Samuela Fagema, který si připsal osmou branku. Ve 34. minutě rozhodla chyba gólmana Justuse Annunena, který si srazil do branky Öbergovo nahození ze záporného úhlu. Alnefelt na druhé straně vychytal několik šancí a Švédové těsnou výhru uhájili.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Ostravě:

Finále:
Kanada - Rusko 4:3 (0:0, 1:2, 3:1)
Branky a nahrávky: 32. Cozens (Veleno, Lafreniere), 50. McMichael (Addison, Byram), 52. Hayton (Addison, Lafreniere), 57. Thomas (McMichael, Addison) - 30. N. Alexandrov (Zamula), 35. Děnisenko (Romanov, Sokolov), 49. Sorkin (Kruglov). Rozhodčí: Heikkinen, Vikman (oba Fin) - Lundgren (Švéd.), Synek (SR). Vyloučení: 6:8. Využití: 2:1. Diváci: 8693.

O 3. místo:
Švédsko - Finsko 3:2 (1:2, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 13. Sandin (Lundkvist, Fagemo), 31. Fagemo (Höglander, Ginning), 34. Öberg (Nässén) - 9. Puistola (Nousiainen, Tanus), 20. Maccelli. Rozhodčí: Campbell, Lawrence - Huseby (všichni Kan.), Šalagin (Rus.). Vyloučení: 5:8. Využití: 1:0. Diváci: 7954.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme