Hokejisté Hradce Králové udolali v derby Pardubice. Třinec otočil šlágr na ledě Plzně

Hokejisté Hradce Králové porazili v utkání 32. kola extraligy Pardubice 3:2. Vedoucí Třinec otočil utkání v Plzni a vyhrál 4:3 po prodloužení. Liberec díky povedenému úvodu vyhrál na Spartě 3:1. Litvínov si vynutil prodloužení v power play a následně rozhodl o výhře 2:1 Richard Jarůšek. Zlín utnul výhrou 1:0 v Boleslavi sérii čtyř porážek. České Budějovice zdolaly Vítkovice 4:3 po nájezdech. Kometa Brno si poradila 3:0 s Karlovými Vary.

Praha (Aktualizováno: 20:26 3. 1. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva Ondřej Rohlík z Pardubic a Jakub Orsava z Hradce Králové

Zleva Ondřej Rohlík z Pardubic a Jakub Orsava z Hradce Králové | Foto: David Taneček | Zdroj: ČTK

Ve druhém východočeském derby sezony tým Mountfieldu dvakrát přišel o jednobrankový náskok, na gól Jakuba Orsavy ze 46. minuty už ale nedokázalo Dynamo odpovědět. Vítězná série hostů tak skončila po osmi výhrách. Po pěti předchozích vzájemných duelech poprvé bodoval v derby tým hrající v domácím prostředí.

‚Dostaneme gól a vypneme.‘ Sparta vedla v Pardubicích o tři branky, náskok ale opět ztratila

Číst článek

Dynamo povzbuzené vítězným obdobím ukázalo hned na začátku, že je v pohodě. Bylo jasně lepší a už v úvodních minutách mohlo jít do trháku. Jenže zahodilo dvě obří šance. Nejprve Paulovič - někdejší útočník Mountfieldu - netrefil zblízka, těsně minul pravou tyč. Poté se do nájezdu dostal Camara, pálil však pouze do středu branky.

Tlak hostů ukončila jejich první přesilovka. Domácí v ní totiž předvedli perfektní defenzivní výkon, který je nastartoval, a od sedmé minuty se hra vyrovnala. Královéhradečtí měli víc šancí, do té nejvýraznější se dostal kapitán Smoleňák. V 18. minutě vyřešil akci dvou proti jednomu nečekanou střelou, trefil však jen tyč.

Pro Pardubice to bylo varování, na které příliš nedaly. Ve 20. minutě při jejich přesilovce krásně projel z vlastního pásma Perret, jenž přišel do Hradce právě z Dynama. Dva obránci mu vůbec nestačili a Francouz zakončil akci střelou mezi Kloučkovy betony. Skóroval 35 vteřin před koncem třetiny.

Domácí i díky tomu vstoupili do druhé části lépe, tlačili se vpřed. Jenže ve 26. minutě udělali fatální chybu v obranném pásmu, když nechali před brankou úplně samotného zkušeného Kousala, který nekompromisní ranou vyrovnal. Hradec vyrovnání nesrazilo, pořád jel ve strojovém tempu, které ještě zvýšil v polovině zápasu díky přesilovce. V ní měli velké možnosti Orsava a Lev, Klouček ale v obou případech rány lapil.

Ve 32. minutě - stále ještě v početní výhodě - však už domácí gólmana přelstili. Mazanec od své brány rychle rozehrál, Hradečtí se dostali do přečíslení, na Kloučka jeli Kevin Klíma se Lvem a šikovnou kombinaci zakončil do prázdné brány první z nich.

Rovněž Pardubičtí se z rány zvedli a hned o dvě minuty později rozjeli velká nápor. Během chvíle měli hosté tři velké možnosti. Mazanec však odolal Kusému, poté i Ďalogovi, jenž projel celé hřiště, třetí příležitost už skončila vyrovnáním: Ďaloga od zadního mantinelu poslal přihrávku Kusému, který trefil horní roh.

Ve třetí třetině se hrálo o klíčový zásah. První mohli jít do vedení hosté, velmi aktivní Ďaloga však pálil z dobré pozice vedle. Hradci pomohla přesilovka. Ve 46. minutě se nastřelený puk odrazil od zadního mantinelu k Orsavovi, jenž mířil pod horní tyč. Hosté využili trenérskou výzvu, rozhodčí ale gól uznali - clonící Smoleňák v brankovišti nebyl.

Hosté se dostali do náporu až v posledních dvou minutách, do té doby hráli domácí velmi účelně. Vyrovnání však nepřišlo, nejtěžší zákrok předvedl Mazanec po Nakládalově střele. Hradec tak rivalovi v tabulce odskočil na rozdíl osmi bodů.

Třinec předvedl v Plzni obrat

Utkání Třinec - Plzeň rozhodl v čase 63:01 s 21 góly suverénně nejlepší střelec dosavadního průběhu sezony Matěj Stránský. V celém duelu se prosadil dvakrát, stejně si vedl v dresu vítězů i Michal Kovařčík a v plzeňských barvách Filip Suchý. Při zaváhání Sparty a Mladé Boleslavi zvýšili Třinečtí náskok v čele tabulky na šest bodů. Tým Škody prohrál doma počtvrté za sebou, přestože vedl v polovině duelu 3:1.

Na místě konání Pešánovi nezáleží, z mistrovství světa chce medaili. S účastí hráčů NHL nepočítá

Číst článek

Hosté vstoupili do zápasu aktivněji, záhy po úvodním buly musel plzeňský gólman Frodl zlikvidovat bekhendový blafák nekrytého Vrány a za chvíli Houdek napravil své předchozí zaváhání při rozehrávce zablokováním Draveckého zakončení do odkryté branky.

Poté se směrem dopředu připomněli také domácí. Kodýtek sice svoji šanci neproměnil, v páté minutě už ale po přihrávce Straky skóroval ranou bez přípravy z pravého kruhu Suchý. O dvě minuty později ale dokázal po výjezdu od zadního mantinelu vyrovnat bekhendem Michal Kovařčík. Následně při vyloučení Houdka nebyla sudími uznána trefa Stránského pro předchozí posunutí branky.

Akce se střídaly na obou stranách. Robův pokus z bezprostřední blízkosti dokázal vyrazit gólman Štěpánek a z protiútoku v podobné pozici neuspěl Stránský. Třinečtí na konci třetiny nevyužili přesilovku a naopak ve vlastním oslabení upravil z úhlu na 2:1 Suchý.

Vstup do prostřední části vyšel lépe domácím, Kantnerův průnik ale zastavil Kacetl, jenž v hostujícím brankovišti nahradil Štěpánka. Ve 28. minutě už ale nemohl zareagovat proti střele osamoceného Kodýtka, jemuž ideálně přihrál Gulaš. Nápor Indiánů vrcholil v polovině utkání, Kacetl ale zlikvidoval slibné pokusy Suchého s Gulašem a udeřilo na druhé straně.

Ve 33. minutě se střela Marcinka odrazila od zadního mantinelu, čehož využil k pohodlné dorážce Michal Kovařčík. Domácí navíc doplatili na nedisciplinovanost, když vyloučení Gulaše potrestal necelé dvě minuty před druhou sirénou přesným švihem z mezikruží na 3:3 Stránský.

Závěrečná dvacetiminutovka tolik vzruchu nepřinesla, nikdo nechtěl udělat rozhodující chybu. Přesilovkový volej Eberleho stačil Kacetl skvěle vytěsnit lapačkou mimo a Oceláři se během dvou početních výhod neprosadili. V 59. minutě selhal tváří v tvář Frodlovi nekrytý Růžička.

V nastavení sice Stránský nejprve nevyužil samostatný únik, ale v 64. minutě zajistil hostům bonusový bod střelou mezi betony. Indiáni naopak prohráli již posedmé z posledních osmi utkání.

32. kolo hokejové extraligy:

Mountfield Hradec Králové - HC Dynamo Pardubice 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 20. Perret, 32. Kevin Klíma (Lev), 46. Orsava (F. Pavlík, Koukal) - 26. R. Kousal (Mandát, Camara), 34. Kusý (Ďaloga). Rozhodčí: Šír, Kika - Špůr, Klouček. Vyloučení: 4:4. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Bez diváků.

HC Škoda Plzeň - HC Oceláři Třinec 3:4 v prodl. (2:1, 1:2, 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 5. F. Suchý (P. Straka, V. Lang), 19. F. Suchý (Gulaš, Stříteský), 28. Kodýtek (Gulaš, Budík) - 7. M. Kovařčík (O. Kovařčík, M. Doudera), 33. M. Kovařčík (Marcinko), 39. M. Stránský (Hrňa), 64. M. Stránský (M. Doudera). Rozhodčí: Hejduk, R. Svoboda - Gerát, Hynek. Vyloučení: 6:2, navíc Houdek (Plzeň) 10 min. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Bez diváků.

HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 1:3 (0:2, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 44. Němeček (Sobotka, R. Horák) - 4. P. Jelínek, 9. Lenc, 60. R. Pavlík. Rozhodčí: Pražák, Šindel - Lhotský, Zíka. Vyloučení: 1:3. Bez využití. Bez diváků.

BK Mladá Boleslav - PSG Berani Zlín 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Branka a nahrávka: 56. Köhler (Honejsek). Rozhodčí: Veselý, Micka - Lučan, Kis. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:1. Bez diváků.

Madeta Motor České Budějovice - HC Vítkovice Ridera 4:3 po sam. nájezdech (1:1, 1:0, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 7. Toman (Jonák, Plášil), 31. Michnáč (D. Voženílek, Gilbert), 48. Z. Doležal (Pýcha, R. Přikryl), rozhodující sam. nájezd Pýcha - 17. R. Polák (J. Mikyska, Mallet), 41. L. Krenželok (Schleiss), 59. Schleiss (Štencel). Rozhodčí: Hradil, Horák - Rampír, Špringl. Vyloučení: 3:5, navíc Koch (Vítkovice) 10 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Bez diváků.

HC Verva Litvínov - HC Olomouc 2:1 v prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 60. Pospíšil, 61. Jarůšek (P. Zdráhal) - 38. Nahodil (T. Černý). Rozhodčí: Pešina, M. Sýkora - Brejcha, Votrubec. Vyloučení: 4:2. Bez využití. Bez diváků.

HC Kometa Brno - HC Energie Karlovy Vary 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 25. Valský (Mueller), 43. Mueller (P. Holík, Zaťovič), 50. Kusko (Vincour, Zámorský). Rozhodčí: Jeřábek, Pilný - Axman, Rožánek. Vyloučení: 5:6, Využití: 0:0. Bez diváků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme