Trenér Pešán po návratu z NHL: Hrozně se mi líbila forma testování hráčů, v Liberci ji také zavedu

Liberecký hokejový trenér Filip Pešán získával zkušenosti v zámořské NHL. Po Detroitu si kouč, který zároveň povede v nadcházející sezoně reprezentační dvacítku, vyzkoušel práci v organizaci New York Rangers.

Liberec Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Filip Pešán

Trenér Filip Pešán | Foto: hcbilitygri .cz

„Hlavní rozdíl byl v důvodu, proč jsem tam jel. Do Detroitu se tak nějak snažil donominovat sám a teď přišla oficiální nabídka z New Yorku, abych se kempu zúčastnil. Moje pozice při trénincích na ledě byla téměř stejná. Asistoval jsem hlavnímu trenérovi farmy, který vedl celý program,“ vrátil se k zámořské misi Filip Pešán.

Muž, který s Libercem získal loni titul, a letos mužstvo z Podještědí přivedl ke stříbrným medailím. O pobytu ve Spojených státech ještě říká: „Byl jsem členem realizačního týmu, který se staral o program rozvojového kempu New York Rangers. Pak jsem pozoroval, jaký program měli hráči mimo led.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenér libereckých hokejistů Filip Pešán má za sebou zámořskou stáž v týmu New York Rangers.

O služby devětatřicetiletého kouče se zahraniční kluby zajímaly už před rokem. Třeba ty z Kontinentální ligy, ale Pešán zůstal věrný Liberci a ani teď si nebalí kufry. Možná si ale letní cestou řekl o nabídku z NHL.

„Netvrdil bych, že to byla šance. Spíš si myslím, že mě chtělo vedení Rangers poznat trošku osobně, chtělo vidět, jak pracuji. V jakých myšlenkách se v současné chvíli nacházím. Z obou stran to bylo spíš poznávací. Ale jestli to je nějaká šance, nebo jestli z toho něco bude do budoucna, to si vůbec netroufám tvrdit,“ říká pro Radiožurnál.

Především to bylo o zkušenostech a poznávání. Možnost proniknout do některého z klubu elitní soutěže nemá každý. Z pohledu českého trenéra bylo co se učit.

Oblíbil si testování hráčů 

„Hrozně se mi líbila forma testování hráčů, kterou v Liberci určitě zavedu taky. Standardizované testy, kde se dá porovnávat napříč kategoriemi s časem nejlepších hráčů, jak bruslení, tak dovednosti. Líbil se mi systém testování hráčů i mimo led. Na druhou stranu člověk viděl, jak vypadají jejich špičkoví mladí hráči a kolik nám toho do takové úrovně ještě chybí.“

Porovnání třeba úrovně juniorského hokeje v Americe a v České republice. Rangers si v prvním kole letošního draftu vybrali například sedmnáctiletého zlínského útočníka Filipa Chytila. Ten je ale vlastně výjimkou. Ostatní Češi prý za svými vrstevníky v Americe nebo Kanadě zaostávají.

„V porovnání hráčů juniorského věku musím říct, že jsou dál. Hlavně vzhledem tomu, že spousta z nich hraje dospělý hokej,“ domnívá se Filip Pešán a věří, že třeba v nadcházející sezóně někoho ze svého Liberce zase pro NHL vychová.

Po sezoně odešel Radim Šimek do San José a Dominika Lakatoše draftoval právě New York Rangers. „Myslím si, že je ideální doba na to vychovat nové Šimky, nové Lakatoše v případě, že by Dominik odešel. Máme takového materiálu v organizaci spoustu, takže už se těším na toho až dalšího Šimka objevíme,“ dodal Filip Pešán.

Pavel Petr, nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme