Už týden bez tréninku. ‚Po restartu se zvětší hrozba zranění,‘ varuje lékař hokejové reprezentace

Uplynul týden od doby, co vládní opatření proti koronaviru znemožnily profesionálním sportovcům trénovat ve vnitřních prostorách. A zatím to vypadá, že třeba hokejisté se na led dostanou až za dalších 14 dní. Jenže právě tréninkový výpadek může mít vliv na jejich sportovní budoucnost.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zápas Liberce s Plzní.

Zápas Liberce s Plzní. | Foto: Michal Beránek / CNC | Zdroj: Profimedia

„Částečně ztratí fyzičku a pak přijde fyzická námaha ve zvýšené míře kvůli většímu počtu zápasů, takže to je nebezpečné. Myslím si, že počet svalových poranění, problémů s vazy a podobně by se mohl zvýšit,“ řekl Radiožurnálu lékař hokejové Sparty i reprezentace Dušan Singer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle lékaře Dušana Singera může docházet kvůli výpadku tréninku k častějším zraněním. Více v příspěvku Petra Kadeřábka

Největší rizika vidí právě v tom, že soutěž se znovu rozehraje rychle po uvolnění protikoronavirových opatření. Hráči tak budou mít minimální čas na to, aby se na restart sezony připravili. Kvůli výpadku zápasů je navíc čeká nabitý program.

„Je zapotřebí, aby si každý hráč uvědomil, jaké má možnosti. A pokusil se ve spolupráci s fyzioterapeutem nebo nějakým odborníkem ušít si v domácích podmínkách na míru svůj tréninkový režim. Nejedná se o dovednosti přímo spojené s hokejem, jde o to, aby dokázali tento stav alespoň fyzicky kompenzovat,“ míní Singer.

‚Je to letní příprava v zimě. Příšerný.‘ Hokejisté apelují na vládu, aby jim umožnila aspoň trénovat

Číst článek

Udržet se ve fyzické kondici i v domácích podmínkách by mělo být jednodušší pro mladší hráče, ale pohled zkušeného lékaře je poněkud jiný.

„Staří hráči jsou na tom možná paradoxně lépe, protože vědí, o co kráčí. Dokážou se s tím vypořádat. U mladších hráčů, kteří bojují o místo v mančaftu a půjdou do toho hlava nehlava, budou si zvyšovat tréninkové dávky, vidím trochu riziko,“ dodal lékař.

I z důvodu rizika zranění teď žádá vedení Českého hokeje, ale i ostatní sportovní svazy ministerstvo zdravotnictví o výjimku, aby mohli hráči až do konce mimořádných opatření alespoň plnohodnotně trénovat.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme