Trochu za to může lyžování, říká hokejista Patrik Eliáš o konci své hvězdné kariéry v NHL

Po dlouhých jednadvaceti letech, která strávil v NHL v barvách New Jersey Devils, letos ukončil svou bohatou kariéru. Důvod? Nejprve přišla operace, pak rekonvalescence a myšlenky na to, zda ještě dokáže s mladými spoluhráči udržet tempo. „Najednou jsem zjistil, že si užívám trénink, ale zápasy už mě nelákají,” vysvětluje Patrik Eliáš.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý hokejista Patrik Eliáš

Bývalý hokejista Patrik Eliáš | Foto: Luboš Vedral | Zdroj: Český rozhlas

Jak říká, dnes si skutečně užívá život mimo led. Navzdory tomu, že když své rozhodnutí skončit oznámil, rodina z toho úplně šťastná nebyla. „Asi se báli, co se mnou budou doma dělat,” směje se hokejista. „Když člověk něco dělá pětadvacet let a pak z toho vypadne, samozřejmě to nějakým způsobem ovlivní i jeho okolí.” 

Adaptaci na nový život prý ale rodina Eliášova zvládla dobře. Podruhé během pětadvaceti let budou trávit Vánoce v Česku a užívají si společného času. „Naopak už nejsou zvyklí, že nejsem doma. Byl jsem teď třeba dvakrát na horách a dcery byly překvapené, že už zase někam jedu,” usmívá se Eliáš. 

Druhý nejproduktivnější Čech v NHL 

A byly to vlastně právě hory a lyžování, které byly tím posledním impulsem k ukončení kariéry. Jako aktivní hokejista totiž samozřejmě lyžovat nesměl. „Kvůli smlouvě a náhodnému zranění,” vysvětluje.

„V únoru mi ale kamarádi z Česka zavolali, že jedou do Ameriky lyžovat. Zajímalo mě to,” vzpomíná Patrik Eliáš. „Po týdnu, který jsem s nimi strávil, jsem se vrátil do Jersey a řekl jim, že končím. Lyžování definitivně rozhodlo.” 

Útočník New Jersey Devils strávil v NHL dlouhých 21 let. S týmem získal dva Stanley Cupy. Je držitelem řady klubových rekordů. V nejslavnější hokejové lize světa odehrál 1240 zápasů. Na kontě má 1025 kanadských bodů a v pořadí je druhým nejproduktivnějším Čechem v NHL. 

Lucie Výborná, Alžběta Švarcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme