V hokejové extralize se na dva zápasy představil rakouský sudí Nikolić. Šlo o výměnu v rámci IIHF

Při pohledu na zápis hokejového utkání Třinec - Sparta před utkáním zarazí jméno rozhodčího. Manuel Nikolić a v závorce za jménem zkratka AUS, tedy Austrálie. Jaká tedy byla cesta z australského léta do beskydské zimy?

Třinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Píšťalka rozhodčího, ilustrační foto

Píšťalka rozhodčího, ilustrační foto | Foto: Martin Váňa

„Jsme součástí mezinárodního výměnného programu rozhodčích od IIHF a cestujeme po zemích, které jsou jeho součástí. Teď jsem tady v Česku a díky výměnnému programu jsem mohl vést dvě utkání české extraligy,“ vysvětluje pro Radiožurnál rozhodčí Manuel Nikolić. Má sice chorvatské předky, ale narodil se v Rakousku. Nikoliv v Austrálii. Šlo tedy jen o špatný přepis mezinárodní zkratky Rakouska AUT.

Pardubice zvítězily doma poprvé od října. Olomouc porazily 6:2 a ukončily sérii sedmi porážek v řadě

Číst článek

„Pravidelně pískám rakouskou EBEL ligu. Díky výměnnému programu už jsem pískal ve Švýcarsku, Německu a Finsku, takže už jsem toho trochu procestoval,“ říká Nikolić.

Každá partnerská země výměnného programu IIHF posílá své rozhodčí do jiných evropských soutěží. Letos v Česku cizinci odřídí v základní části celkem šest utkání.

„Nejedná se o ty úplně top zápasy, na druhou stranu jsou to jednoznačně ti lepší rozhodčí z daných soutěží, kteří mají před sebou perspektivu a měli by jednak obohatit soutěž, do které přijedou, a jednak by měli získat nějaké zkušenosti pro to, aby se mohli ještě posunout,“ vysvětluje manažer rozhodčích Českého svazu ledního hokeje Vladimír Šindler.

Sám bývalý vynikající mezinárodní rozhodčí. Devětadvacetiletý Manuel Nikolić spolu se svým dvojčetem Kristijanem řídí rakouskou EBEL ligu. Ale už si zapískal také kanadskoamerickou farmářskou Amercian Hockey League. Může tedy porovnávat.

„Řekl bych, že česká extraliga je celkem rychlá, je tu dost bruslivých týmů a soutěž je hodně technická, hráči jsou navíc velmi šikovní v práci s hokejkou. Bylo fajn si tady zapískat.“

A dostal od českých rozhodčích rady, na které hráče si dávat pozor?

„Takové speciální rady mi nedávali, každá liga je trochu jiná, ale byl jsem tady jen na dva zápasy, takže tak do hloubky jsem v poznávání hráčů nešel.“

Do konce sezony už se Manuel Nikolić může soustředit jen na EBEL ligu, ale po skončení národních soutěží by ještě sezona pro něho končit nemusela.

„Uvidíme, jaký bude konec sezony. Možná světový šampionát, snad…“ přeje si rakouský sudí. V loňské sezoně měla extraliga partnerskou smlouvu se Slovenskem na výměnu rozhodčích na 20 utkání. Letos nic takového neplánuje. Podle Vladimíra Šindlera je momentálně k dispozici dost kvalitních českých arbitrů.

David Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme