Vedení hokeje bojuje proti vulgaritám na stadionech. Represe, nejsme v divadle, zlobí se fanoušci

Hokejová extraliga má od letošní sezony nový disciplinární řád, který umožňuje postihovat i nepřístojné chování diváků. Proti trestům se mezi fanoušky napříč celou republikou zvedla vlna odporu a výsledkem je otevřený dopis, ve kterém fankluby všech týmů nejvyšší soutěže společně sepsaly své připomínky.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci v Česku proti novým pravidlům protestují transparenty, pokřiky i otevřeným dopisem

Fanoušci v Česku proti novým pravidlům protestují transparenty, pokřiky i otevřeným dopisem | Foto: HC Oceláři Třinec | Zdroj: http://www.hcocelari.cz

„K přísnění došlo na základě podnětu klubů a zkušeností z posledních let. Kluby přicházely s tím, že chtějí, abychom postihovali neslušné fandění, vulgarity v hledišti nebo pyrotechniku,“ říká ředitel Extraligy Josef Řezníček.

Nově lze, také trestat za prohřešky fanoušků i hostující klub. Do letošní sezóny za chování hostujících příznivců zodpovídal domácí tým.

Liberec neuspěl ani v Plzni. Krize Litvínova pokračuje, Boleslav podlehla Spartě poosmé v řadě

Číst článek

„Dlouhodobě jsme chtěli řešit negativní řešit negativní jevy na stadionech, vulgarity a v některých případech i násilí. Chceme ten produkt, hokej, zlepšovat a posunout ho na lepší úroveň,“ vysvětluje viceprezident Asociace profesionálních klubů Prokop Beneš proč si extraligové kluby vyžádaly změnu disciplinárního řádu. 

Podle něj je to pro kluby výzva, aby zintenzivněli spolupráci s fanoušky. Navíc sankce lze přenést přímo na jednotlivce v hledišti.

„Inspirovali jsme se v zahraničí i z fotbalové asociace. Prošlo to právními odděleními APK i svazu ledního hokeje. Disciplinární řád je primárně postaven na tom, aby se zlepšilo chování fanoušků v arénách,“ popisuje ředitel Extraligy Josef Řezníček

Fanoušci sepsali otevřený dopis

V letošním ročníku extraligy zatím padly 3 finanční tresty a 3 napomenutí. Postihy hrozí nejen za hanlivé, urážlivé nebo pohoršující pokřiky ale například i za provokující skandování. Extraligovým fanouškům se nový disciplinární řád nelíbí a  proto sepsali otevřený dopis.

„Šlo nám o to, abychom vyvolali debatu s ČSLH i APK o změnách. Přišlo nám to jako utahující a represivní opatření,“ říká šéf litvínovského fanklubu Jan Ptáček.

Podle něj je těžké ze dne na den měnit něco na co jsou lidé dlouhá léta zvyklí. „Může se stát, nejblíž tomu má nakročeno Plzeň, že stadion bude bez domácích fanoušků. Máme strach, abychom se nedostali do situace, kdy budeme moct na hokeji jen zatleskat.“

Fanoušci by rádi o změnách v disciplinárním řádu ještě jednali a Asociace profesionálních klubů se dialogu nebrání. „Pokud se někomu nelíbí konkrétní text normy, můžeme o tom diskutovat. Obava o jednotnost rozhodování je vždycky a nejen v tomhle případě, protože disciplinární řád má obecnou povahu,“ říká viceprezident APK Prokop Beneš.

A jak nový disciplinární řád vnímají diváci na stadionech? V Plzni většině oslovených fanoušků vulgarity na stadionu nevadí. „Lidi si asi sami určí, jak se na hokeji chovat. Tady už je to tak zaběhlé, že se asi nic nezmění,“ říká jeden z fanoušků Indiánů.

I v Brně převažoval mezi dotázanými fanoušky spíš názor, že vulgarity ke sportu zkrátka patří. „Nejsme v divadle ani v kině, k hokeji to patří. Také sem vodím mladýho, ale ten to stejně slyší ve škole,“ dodává příznivec Komety.

Až další měsíce ukážou, zda se dá vymýtit nevhodné chování z hokejových stadionů cestou represí.

Tomáš Petr, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme