Vedení libereckých Tygrů zrušilo veškeré smlouvy s hráči své akademie. Odchodů z klubu se nebojí

V českém mládežnickém hokeji je to prý v posledních letech vcelku běžné - řada klubů podepisuje smlouvy s náctiletými hráči. Důvodem je, aby při jejich případném odchodu do zahraničí nevyšla finančně naprázdno. S velkou změnou teď přicházejí liberečtí Bílí Tygři - jejich vedení zrušilo veškeré smlouvy s hráči své akademie.

Tento článek je více než rok starý.

Liberec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Zdroj: Reuters

Žáci deváté třídy hokejové školy U školy dostali vysvědčení a teď s myšlenkami, co bude o prázdninách, spokojeně odcházejí, na dva měsíce jsou volní. A výrazně větší volnost teď budou mít i hokejově. Ne že by se vyhnuli dřině, tréninku, bez toho se neobejdou, ale už nebudou v klubu smluvně vázáni.

„S kolegou jsme byli letos na čtrnáct dní na trenérské stáži v Kanadě, a když jsme viděli profesionalitu, kvalitu a konkurenci hráčů, kteří hrají juniorskou soutěž, tak jsme si říkali, že se přeci nemůže bojovat proti tomu, aby si kluci šli zkusit něco jiného, než hrát jen v Čechách, pakliže mají zájem,“ popisuje pro Radiožurnál šéftrenér liberecké mládeže Jiří Bermann do jisté míry vstřícné gesto organizace Bílých Tygrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedení Bílých Tygrů Liberec ruší kontrakty pro pro mládež.

V Česku má řada náctiletých podepsanou smlouvu, od mladšího dorostu jde prý o běžnou praxi, a přestože nepobírá plat, je pak pro hráče složité a někdy i neřešitelné zkusit štěstí v zahraničí.

„Smlouvami, které jsme ještě loni předkládali, rodiče tak nějak strašíme, že když my budeme chtít, tak do zahraničí prostě neodejdou, nebo za podmínek, kdy je klub v zahraničí nebude chtít. A když si vezmu, kolik velmi kvalitních hráčů se nám vrátilo, tak jsem šel za vedením, jestli bychom tuto praxi v klubu nemohli změnit a upustit od smluv.“

Přesvědčení o kvalitách 

Samozřejmě se nabízí otázka, jak moc Bílí Tygři tímhle rozhodnutím riskují. V případě přestupu v rámci domácí soutěže sice získají odškodnění podle tabulek Českého svazu ledního hokeje, pokud má ale hráč zaječí úmysly a chuť prosadit se v zahraničí, talentovaného hokejistu nijak nezpeněží a byť to zní sobecky, jeho výchova se pak může jevit jako ztráta času. Jenže pod Ještědem jsou skálopevně přesvědčení o svých kvalitách, a tak si prý rušení smluv s mládeží může sebevědomé vedení dovolit.

„Hráčům říkáme: Hrajte v Liberci, máte tady excelentní program. Trénujeme tady nadstandardně, kluci mají to, co chtějí. Přístup trenérů je excelentní, takže se nebojíme toho, že nám budou kluci odcházet,“ dodává Jiří Bermann. 

 

David Nyč, nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme