Washington chce udržet obránce Kempného a Carlsona. Proto vyměnil dva hráče za výběr v draftu

Důležitý krok k udržení opor včetně českého hokejového obránce Michala Kempného učinil při draftu NHL letošní vítěz Stanleyova poháru Washington Capitals. Generální manažer Brian MacLellan se dohodl na výměně obránce Brookse Orpika a brankáře Philippa Grubauera do Colorada za právo výběru v sobotním druhém kole na 47. pozici. Ušetřil tak v platovém stropu na nadcházející sezonu sedm milionů dolarů.

Dallas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obránce Washingtonu Capitals Michal Kempný ve finále NHL

Obránce Washingtonu Capitals Michal Kempný ve finále NHL | Foto: Amber Searls-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

Capitals se chtějí vedle Kempného dohodnout na pokračování především s jeho spoluhráčem z elitního obranného páru Johnem Carlsonem a také se budou snažit domluvit na kontraktu s útočníkem Tomem Wilsonem.

Od Pouzara po Capitals. Stanleyův pohár získalo už 26 Čechů

Číst článek

S Carlsonem se chce McLellan domluvit ještě předtím, než bude mít elitní zadák možnost od neděle jednat s dalšími zájemci. V případě, že by osmadvacetiletý nejproduktivnější obránce uplynulé sezony NHL s Washingtonem do 1. července nedošel k dohodě, stane se nechráněným volným hráčem.

„Uděláme, co je v našich silách, abychom Johna podepsali. Říkáme to celou dobu. Čekali jsme do konce sezony. Měli jsme jednání, jsme blízko a doufejme, že se během příštích čtyřiadvaceti hodin dohodneme,“ řekl MacLellan serveru nhl.com.

Carlson si v uplynulé sezoně v 82 zápasech základní části připsal 68 bodů za 15 branek a 53 asistencí. V play off pomohl k premiérovému triumfu Capitals ve Stanleyově poháru 20 body za pět tref a 15 asistencí z 24 utkání.

Jeřábek nechráněným volným hráčem?

Sedmatřicetiletý Orpik měl ještě s Washingtonem smlouvu na příští sezonu, která by pro platový strop Capitals znamenala zátěž 5,5 milionu dolarů. O jedenáct let mladšímu Němci Grubauerovi, který začal play off jako jednička, ale dochytal ho místo něj Braden Holtby, předložil klub z hlavního města USA v minulých dnech kvalifikační nabídku na nový kontrakt ve výši 1,5 milionu dolarů.

‚Rozhodl náš chtíč. Pocity se nedají popsat‘ Stanley Cup zvedli nad hlavu také Vrána a Kempný

Číst článek

Platový strop se navíc v příští sezoně zvýší o 4,5 milionu dolarů na 79,5 milionu. McLellan tak má k dispozici okolo 21 milionů. Chráněnými volnými hráči se ale navíc mohou stát v červenci vedle Wilsona další útočníci Devante Smith-Pelly, Travis Boyd a bek Madison Bowey. Nechráněnými pak i český zadák Jakub Jeřábek a forvardi Jay Beagle a Alex Chiasson.

„Snažíme se podepsat smlouvu s Kempným a musíme se dohodnout s Wilsonem. Potom budeme dělat další rozhodnutí,“ uvedl McLellan s tím, že by se snažil získat zpět i Orpika, kdyby se jej Avalanche rozhodli vyplatit ze smlouvy a byl by opět volný.

U Grubauera generální manažer Capitals očekává, že by mohl s Coloradem podepsat smlouvu přibližně na tři miliony dolarů ročně. „Orpik i Grubauer jsou opravdu skvělí lidé a byli oblíbení u spoluhráčů. Neradi měníme takové hráče, ale museli jsme to udělat, abychom se jako tým posunuli dál,“ doplnil McLellan.

Grubauer vytvoří větší konkurenci na brankářském postu v Coloradu, kam míří český reprezentační gólman Pavel Francouz z Čeljabinsku z KHL. S Avalanche uzavřel na začátku května roční kontrakt. Pod smlouvou ale mají Avalanche vedle něj aktuálně jen jedničku Semjona Varlamova, protože i s Grubauerem je čekají ještě jednání.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme