Zemřel Zdeněk Marek. Hokejový mistr světa, který emigroval přímo na šampionátu

Ve věku 93 let zemřel v americkém městě Phoenicia bývalý československý hokejista Zdeněk Marek. Předposlední žijící mistr světa ze Stockholmu 1949 emigroval ještě ve Švédsku a komunistický režim se ho pokoušel vymazat z historie. Informaci o jeho úmrtí přinesly internetové stránky Mezinárodní hokejové federace.

Phoenicia/USA, Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistři světa z roku 1949

Mistři světa z roku 1949 | Zdroj: Paměť národa / Post Bellum

Zdeněk Marek se narodil v říjnu 1925 v Prostějově. Brusle a hokejku „zdědil“ po starším bratrovi a přes místní tým se dostal do LTC Praha a následně do reprezentačního béčka.

Zemřel Luděk Bukač. Hokejista a trenér, který dovedl národní tým ke dvěma titulům mistrů světa

Číst článek

Mezi elitu mu pomohla tragédie letadla v listopadu 1948, při které národní tým přišel o šest stabilních členů. Reprezentace se z velké části stavěla znovu a do Stockholmu o roku později už Marek letěl jako člen áčka.

Komunisté po převratu v roce 1948 sebrali jeho rodině majetek a negativní zkušenost s novým režimem přispěla k rozhodnutí emigrovat. Na šampionátu nastoupil ke dvěma zápasům a vstřelil jeden gól. Na závěrečné večeři se vytratil s výmluvou, že se jde rozloučit s dívkou, kterou ve Švédsku poznal. V letadle zpět za něj při prezenci „zde“ zahlásil spoluhráč, a tak se až v Praze přišlo na to, že Zdeněk Marek emigroval.

Ve Stockholmu mu podle stránek IIHF pomohli Američané, kteří ho vzali s sebou do USA, kde v následujícím roce získal povolení k pobytu. Vystudoval a stal se úspěšným módním návrhářem. V Československu ho mezitím cenzoři vyretušovali z mistrovských fotografií a stal se nežádoucí osobou.

Zdeněk Marek byl předposledním žijícím mistrem světa z roku 1949, posledním je 96letý Vladimír Zábrodský, který rovněž žije v USA.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme