Slovinský hokejista Jeglič dostal za doping trest na osm měsíců. Zakázanou látkou byl lék na astma

Slovinský hokejový útočník Žiga Jeglič dostal osmiměsíční trest za pozitivní dopingový test na olympijských hrách v Pchjongčchangu. V těle třicetiletého hráče byl při kontrole v průběhu turnaje nalezen zakázaný fenoterol a Jeglič následně tým v Koreji okamžitě opustil. Výši trestu v pátek zveřejnil Arbitrážní soud pro sport (CAS). Slovinský reprezentant může začít opět hrát v říjnu.

Lausanne Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žiga Jeglič byl třetím pozitivně testovaným sportovcem na hrách

Žiga Jeglič byl třetím pozitivně testovaným sportovcem na hrách | Foto: Kim Kyung-Hoon | Zdroj: Reuters

Jeglič byl pozitivně testován po zápase proti Rusku 16. února, činnost měl zastavenou od 20. února. Látka fenoterol byla obsažena v léku na astma, který mu předepsal týmový lékař.

Slovinský hokejista Jeglič dopoval, olympiáda pro něj skončila

Číst článek

Odchovanec Bledu uznal chybu a ani nepožádal o kontrolní analýzu. Lék na astma podle svých slov užíval delší dobu, ale nenahlásil ho jako terapeutickou výjimku.

O nižší trest pro Jegliče požádala CAS i Mezinárodní hokejová federace a zástupci arbitrážního soudu v konečném rozhodnutí uvedli, že souhlasí s tím, že jde o případ lehkého stupně či nedbalosti. Zároveň ale podotkli, že sportovci se nesmějí „schovávat“ za chyby lékařů či členů doprovodných týmů a že lékaři musejí vědět, že inhalátor na astma obsahuje zakázané látky.

Jeglič naposledy působil v Něftěchimiku Nižněkamsk v KHL, předtím hrál tři sezony za Slovan Bratislava. Má za sebou i angažmá ve Švédsku nebo Finsku. Startoval na sedmi světových seniorských šampionátech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme