Hokejisté Calgary jsou krůček od zisku Stanley Cupu

Hokejistům Calgary stačí jediná výhra k zisku Stanleyova poháru. Kanadský tým zvítězil na ledě Tampy Bay 3:2 a stejným poměrem vede i ve finálové sérii zámořské NHL. Vítěznou branku vstřelil v 15. minutě nastaveného času Oleg Saprykin. Šestý duel je na programu v sobotu v Calgary.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanley Cup

Stanley Cup

Hokejisté Calgary Flames sahají po patnácti letech znovu po Stanleyově poháru. O tom, jak blízko má kanadský tým k vytoužené trofeji, patrně nejlépe hovoří statistiky. Jen jednou za posledních 33 let se podařilo otočit jednomu z finalistů sérii v konečné vítězství poté, co prohrával 2:3 na zápasy. Stalo se tak před třemi roky v případě souboje New Jersey s Coloradem. Hráči Calgary i bez distancovaného Villeho Nieminena začali klíčový duel v St. Pete Times Forum lépe. Pouze půl minuty potřeboval Martin Gelinas k tomu, aby tečí střely Tonyho Lydmana využil vyloučení domácího Fredrika Modina a vstřelil důležitý úvodní gól. Jak se později ukázalo, dosavadní pravidlo letošního finálového klání o tom, že kdo otevře skóre, ten se také raduje z výhry, platilo i tentokrát.

Tampa, do jejíž sestavy se vrátili po zranění Pavel Kubina i Ruslan Fedotěnko, se tentokrát rozjížděla pomaleji. Střelecky disponovaný Vincent Lecavalier ale neuspěl při pokusu mezi kruhy, finský brankář Calgary Miikka Kiprusoff zlikvidoval vzápětí také Modinovu obrovskou šanci. Až 34 sekund před koncem úvodního dějství se prosadil štírek Martin St. Louis. Vyrovnávací gól však svěřenci trenéra Darryla Suttera nijak neotřásl, ba naopak, působili ještě nebezpečnějším dojmem. Chris Simon nejprve orazítkoval jen tyčku branky Nikolaje Chabibulina, ale kanonýr Iginla už na ruského strážce svatyně našel recept.

Ještě jednou se domácím podařilo zvrátit nepříznivě se vyvíjející skóre. Modin po sedmi sekundách potrestal hned v úvodu třetí třetiny vyloučení Rhetta Warrenera, pak mohl Brad Richards ještě v normální hrací době rozhodnout o výhře týmu Johna Tortorelly, jenomže Kiprusoff byl proti. V nastaveném čase byla Tampa aktivnější a utkání rozhodl Saprykin, který se v letošním play off trefil potřetí, ovšem poprvé v posledních 18 zápasech.

Výsledek - finále:

Tampa Bay Lightning - Calgary Flames 2:3 v prodloužení (1:1, 0:1, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 20. St. Louis (Cibák, Dingman), 41. Modin (Richards, Andreychuk) - 3. Gelinas (Lydman, Montador), 36. Iginla, 75. Saprykin (Iginla, Nilson). Rozhodčí: McCreary, Walkom - Driscoll, Scapinello. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:1. Střely na branku: 28:36. Diváci: 22.426. Předchozí zápasy: 1:4, 4:1, 0:3, 1:0. Stav série: 2:3.

Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme