Hokejisté Kanady jsou znovu mistry světa

Titul mistrů světa patří opět hokejistům Kanady. Ve finálovém utkání porazili v Praze v repríze loňského finále švédskou reprezentaci, tentokrát 5:3, a radují se z titulu už potřiadvacáté v historii. V utkání se Kanaďanům povedl dokonalý obrat ve vývoji skóre, když prohrávali 0:2 a 1:3.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

finále MS v hokeji

finále MS v hokeji | Foto: Michal Doležal | Zdroj: ČTK

Švédové zahájili finále pěkně zostra. Po gólech Höglunda a Alfredssona vedli už po osmi minutách 2:0 a i nadále měli modrožlutí více ze hry. Útoky se valily na gólmana zámořského celku, ale ten si dokázal poradit s dalším Alfredssonovým pokusem i Bäckmanovou jedovkou. Výkon kanadského týmu se postupně zvedal a ještě v první třetině využil chyby švédského zadáka Tärnströma při rozehrávce kapitán kanadského celku Smyth.

Na začátku druhé třetiny mohl vyrovnat Heatley a po něm napálil Briere tyčku. Hned z protiútoku se ale trefili Švédové. Höglund totiž ideálně našel Salomonssona. Ani to však Kanaďany nepoložilo. K obratu zavelel kanonýr Heatley, který snížil po ideální přihrávce Scotta Niedermayera, a o necelou minutu později si v nepřehledné situaci srazil puk do vlastní sítě švédský útočník Nylander.

Ve třetí třetině uběhlo jen dvacet sekund a kanadský obrat dokonal Bouwmeester. Švédskou snahu o vyrovnání uťal z rychlého protiútoku Cooke. Švédům už pak nevyšla ani závěrečná power play.

Bronzové medaile putují od Spojených států. Američané totiž v utkání o třetí místo zdolali Slovensko 1:0 po samostatných nájezdech, když šedesát minut normální hrací doby ani deset minut prodloužení gól nepřineslo.

Výsledek - finále:

Švédsko - Kanada 3:5 (2:1, 1:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 3. Höglund (Tärnström), 8. Alfredsson (Hallberg), 25. Salomonsson (Höglund, Nylander) - 14. Smyth (Morrison), 35. Heatley (S. Niedermayer, Bouwmeester), 36. R. Niedermayer (Horcoff), 41. Bouwmeester (Heatley), 51. Cooke (R. Niedermayer, Horcoff). Rozhodčí: Henriksson - Kautto (oba Fin.), Blümel (ČR). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. Diváci: 17.360.

Sestavy:

Švédsko: Lundqvist - Hävelid, Tärnström, D. Tjärnqvist, Bäckman, Hallberg, Lidström - Hedström, Pahlsson, Salomonsson - Alfredsson, J. Jönsson, Forsberg - Höglund, Nylander, Axelsson - N. Andersson, A. Johansson, M. Tjärnqvist. Trenér: Hardy Nilsson.

Kanada: Luongo - S. Niedermayer, Bouwmeester, Staios, Brewer, Morris, Schultz, Mitchell - Smyth, Horcoff, R. Niedermayer - G. Murray, Morrison, Cooke - Dumont, Bergeron, Friesen - Heatley, Briere, Morrow - J. Williams. Trenér: Mike Babcock.

O 3. místo:

Slovensko - USA 0:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:0, 0:0 - 0:0)

Rozhodující samostatný nájezd: Roach. Rozhodčí: Lärking - Takula (oba Švéd.), Laschowski (Kan.). Vyloučení: 7:8. Bez využití. Diváci: 16.152.

Sestavy:

Slovensko: Lašák - Štrbák, Čierny, Mezei, Chára, Majeský, Graňák- Šatan, Stümpel, Gáborík - M. Hossa, Demitra, Bartečko - Országh, Rast. Pavlikovský, Petrovický - Kapuš, Kukumberg, J. Štefanka. Trenér: František Hossa.

USA: Conklin - Mara, Miller, Gill, Hauer, Weinrich, Roach, Jillson - Grier, Westrum, Battaglia - Brown, Drury, Malone - Hall, Cullen, Park - Hamilton, Halpern, Sloan. Trenér: Peter Laviolette.

Další informace z mistrovství světa v ledním hokeji naleznete na webu www.ms04.cz, který pro vás připravil ČRo 1 - Radiožurnál se serverem Tiscali.cz.

Ondřej Prokop Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme