Hokejisté Karlových Varů vyhráli poprvé v historii extraligový titul

Karlovarští hokejisté se poprvé v historii stali extraligovými mistry. Energie dnes dokázala v šestém finále play off zlikvidovat tříbrankový náskok pražské Slavie a vyhrála 4:3 (0:3, 2:0, 2:0). O rozhodující gól se v 53. minutě postaral Lukáš Pech. V celé sérii Západočeši zvítězili 4:2 a oplatili soupeři porážku z loňského finále.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči Karlových Varů se radují z prvního extraligového titulu

Hráči Karlových Varů se radují z prvního extraligového titulu | Zdroj: ČTK

Slávisté se v druhém duelu, v kterém jim hrozil konec série, museli obejít bez zraněného brankáře Nerudy. Chytal junior Furch a na střídačce byl připravený Suchan, který naposledy nastoupil v soutěžním utkání 13. února.

Karlovarští začali aktivně a snažili se na Furcha, který v řadě předešlých duelů v play off nepůsobil nejjistějším dojmem, střílet z každé pozice. Naopak domácí Mensator si první vážnější zákrok připsal až v 5. minutě, kdy jej vyzkoušel Drtina. Následně byl vyloučený Kadlec a Němec při první přesilové hře trefil tyčku.

Výhodu Západočechů ale předčasně ukončil Skuhravý a pomohl tak hostům k první brance. Slavia dokázala už po devíti vteřinách využít zkrácenou přesilovku, když Kolaříkovu střelu dorazil za Mensatorova záda pohotový Hruška.

Tým kouče Vladimíra Růžičky úřadoval v přesilových hrách i dál. Procházka zastavil jen za cenu faulu v dobré pozici Bednáře, ale Energii to nepomohlo. Druhý gól přidal po 44 vteřinách výhody Červenka, jenž se díky třinácté branky v play off osamostatnil v čele tabulky střelců nadstavbové části.

Slávistická parádní přesilovková série pokračovala. Na trestnou lavici putoval Řezníček a hosté opět stihli překonat Mensatora za necelou minutu. Na 3:0 zvýšil pohotově dorážející kapitán Beránek. Pražané nasázeli tři branky během 204 vteřin.

Ani tříbranková ztráta však nedostala Energetiky do kolen. Opět nabrali dech a začali se tlačit před Furcha. Juniorský reprezentační gólman se však dostal do pohody a pokusy domácích jistě vyrážel. Čisté konto udržel do 25. minuty, kdy jej v přesilové hře prostřelil Melenovský a rozjásal vyprodaný stadion poprvé.

Domácí ještě víc ožili a dostali soupeře pod souvislý tlak, z kterého se Slavia vymanila až po deseti minutách druhé třetiny. Přesto mohla podruhé inkasovat. Furch však chybu spoluhráčů v rozehrávce se štěstím napravil, když si poradil s nájezdem osamoceného Kristka. Domácí se ale přesto dalšího snížení dočkali, dokonce ve vlastním oslabení, kdy se prosadil Skladaný.

Při následném Slobodobě vyloučení byl blízko vyrovnání Skuhravý, ale neuspěl stejně jako slovenský bek po návratu z trestné lavice, jenž se na Mensatora řítil sám od modré. Gól nedal ani Sailer a hned na začátku třetího dějství měl dvě slibné příležitosti Kumstát. O třetí gól ve Furchově síti se nakonec postaral v přesilové hře tvrdou střelou od modré Němec.

Ve 47. minutě tak bylo vyrovnáno a domácí pokračovali v náporu. Posunout je do vedení mohl v 52. minutě kapitán Skuhravý, Furch byl ale pozorný. Zakročit stihl i o minutu později proti Skladanému. Proti Pechově teči Dejovy prudké přihrávky však Furch už zasáhnout nedokázal a sedm minut před koncem normální hrací doby dokonala Energie senzační obrat a prvním gólem v zápase při vyrovnaném počtu hráčů na ledě se dostala do vedení.

Slavia se musela následně tlačit do útoku a před Mensatorem bylo rušno. Domácí hrozili z rychlých protiútoků. Na výsledku však nic nezměnila ani závěrečná power play hostů.

Hokejisté Karlových Varů mají první titul ve víc než 76 let dlouhé klubové historii, jímž se zároveň rozloučili se svou starou halou. Po skončení šestého finálového utkání proti pražské Slavii propukla v původně provizorním plechovém stavení obrovská euforie. Zatímco obhájce titulu zpytoval svědomí ze ztráty vedení 3:0, Západočeši si užívali skvělé vyvrcholení sezony.

Šťastní hráči se radovali spolu s fanoušky a čekali na předání mistrovského poháru. Brzy se dočkali. Jako kapitán ho převzal Václav Skuhravý, ale ihned ho předal do rukou matadora Josefa Řezníčka, který ve 42 letech možná završil svou bohatou kariéru. Počet jeho zápasů v nejvyšší soutěži by se tak zastavil na čísle 1035.

Branky a nahrávky: 25. Melenovský (Milan Procházka, Skladaný), 34. Skladaný (Pech), 47. Němec (Kumstát, Sailer), 53. Pech (Dej) - 7. D. Hruška (Beránek, Kolařík), 9. Červenka (V. Růžička ml., Kadlec), 11. Beránek (Bednář). Rozhodčí: Homola, Šír - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:7. Využití: 2:3. V oslabení: 1:0. Diváci: 4450 (vyprodáno).

Karlovy Vary: Mensator - Němec, Řezníček, Mudroch, Prošek, Duben, Čutta, Bombic - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Milan Procházka, Melenovský, Skladaný - Dej, Kristek, Sailer - Zaťovič, Pech, Hluchý. Trenéři: Paleček, Antonik a Kněžický.

Slavia Praha: Furch - Kadlec, Drtina, Kolařík, Žižka, Sloboda, Vašíček - D. Hruška, Beránek, Tomica - Bednář, Červenka, Sklenář - Micka, Endál, Vondrka - P. Jelínek, V. Růžička ml., Doležal. Trenéři: V. Růžička st. a Kalous.

Petr Kadeřábek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme