Hokejisté porazili na MS Slováky a postoupili do čtvrtfinále

Hokejová reprezentace České republiky zvládla první ostrý test na mistrovství světa ve Vídni. Ve svém úvodním osmifinálovém utkání skupiny E porazili svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky bez větších problémů Slovensko 5:1 a zajistili si tak postup do čtvrtfinále turnaje. Mužstvo v čele s Jaromírem Jágrem rozhodlo o svém triumfu v rozmezí 92 vteřin druhé třetiny, kdy vstřelilo tři branky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čeští fanoušci

čeští fanoušci | Foto: Česká televize

Český tým začal utkání ve velkém stylu. Už v druhé minutě Hlaváč vystrašil Staňu, který dostal ve slovenské brance přednost před Lašákem. Jen o několik vteřin stejný útočník, hrající na turnaji poprvé, nahodil puk před branku soupeře a po střetu Sýkory s obráncem Graňákem skončil puk za Staňovými zády. Růžičkovo mužstvo pokračovalo v náporu i nadále a druhý gól mohl přidat Špaček či po další Hlaváčově přihrávce Sýkora. Staňa byl ale tentokrát pozorný. Slováci postupně zvedli hlavu a i oni prověřili gólmana soupeře, Vokoun si však poradil s pokusy Štefanky i Pálffyho. Hra tak měla díky oběma týmům spád a vysoké tempo.

Z dalšího gólu se ale radovali znovu Češi. Straka se po rychlé kombinaci Tomáše Kaberleho a Prospala dostal osamocen před Staňu a trefil se přesně pod horní konstrukci. Slovenští hráči se zpět do hry dostali díky početním výhodám. Švédský sudí Andersson jim dokonce daroval krátkou výhodu pěti proti třem, kterou nevyužili, v pokračující klasické přesilovce ale překonal Vokouna ranou od modré Štrbák. Česká defenziva tak inkasovala teprve podruhé na turnaji - po 194 minutách. Žádné drama se ale nekonalo. Nejprve mohli sice vyrovnat Gáborík s Demitrou, poté ale přišel smrtelný úder Růžičkova komanda. Nejprve v početní výhodě přidal třetí gól střelou od modré Tomáš Kaberle, poté se po Čajánkově důrazu a pohotové příhře Hlaváče prosadil Hemský a mistrovskou pasáž českého týmu zakončila další přesilovková akce Jágra. Hlavní hvězda turnaje, která hrála poprvé se speciálním kevlarovým krytem na zlomeném prstě, předložila puk Kubinovi, jenž bez problémů překonal bezradného Staňu.

Tři branky v rozmezí 92 vteřin přinutily slovenského kouče poslat do branky Lašáka, na zvrat už ale jeho tým neměl sílu a pravděpodobně ani myšlenky. Od 33. minuty se utkají dohrávalo jen z povinnosti. Mezi střelce se mohl zapsat i aktivně hrající Jágr, Lašák ale jeho pokus v 49. minutě s obtížemi vyrazil hokejkou na horní tyč.

Výsledek:

Česká republika - Slovensko 5:1 (2:0, 3:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 2. P. Sýkora (Hlaváč, Fischer), 16. Martin Straka (Prospal, T. Kaberle), 31. T. Kaberle (Výborný, Jágr), 32. A. Hemský (Hlaváč, Čajánek), 33. Kubina (Jágr, Martin Straka) - 28. Štrbák (Višňovský, Pálffy). Rozhodčí: T. Andersson (Švéd.) - Brodnicki (Něm.), Hämälainen (Fin.). Vyloučení: 5:4. Využití: 2:1. Diváci: 8100.

Sestavy: Česká republika: Vokoun - Šlégr, T. Kaberle, Kubina, Špaček, Židlický, Fischer, F. Kaberle, Hejda - Jágr, Prospal, Martin Straka - P. Sýkora, Výborný, Hlaváč - Dvořák, Čajánek, Ručinský - A. Hemský, Vrbata, Varaďa. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann, Radim Rulík a Marian Jelínek; Slovensko: Staňa (33. Lašák) - Višňovský, Štrbák, Suchý, Obšut, Chára, Graňák, Lintner, Vydarený - Pálffy, Stümpel, Zedník - Bartečko, Šatan, Hanzuš - Marián Hossa, Demitra, Gáborík - Országh, Pucher, J. Štefanka. Trenér: František Hossa, Róbert Švehla a Lubomír Pokovič.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme