Hokejový Stanley Cup za oceánem odstartoval

Za oceánem odstartovala vyřazovací část hokejové NHL. Detroit porazil v úvodním zápase prvního kola play off Nashville 3:1, v dresu vítězů skóroval a přihrál útočník Robert Lang. V Západní konferenci ještě Colorado přehrálo Dallas 3:1 a Vancouver Calgary 5:3. Na východě Boston vyhrál nad Montrealem 3:0.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

logo Stanley Cupu

logo Stanley Cupu | Foto: Miroslav Konvalina

Dvouměsíční maratón hokejových zápasů, na jehož konci bude znám nový držitel Stanleyova poháru, začal v noci ze středy na čtvrtek. Na svých svých stadionech se zatím představily Boston, Detroit, Colorado a Vancouver. Všechny celky využily domácí prostředí a v zahajovacím zápase prvního kola playoff vyhrály.

Nejpozoruhodnější je vítězství Detroitu, jehož hokejisté nemají dobré vzpomínky na loňské playoff, ve kterém vypadli už v prvním kole s Anaheimem. V utkání s Nashvillem se Red Wings sotva stačili rozkoukat a už prohrávali. Predators stačilo pouhých 16 sekund ke vstřelení premiérové branky v play off. Pouhých 75 sekund po trefě Adama Halla rozhodčí nařídili proti Detroitu trestné střílení, které ale Manny Legace Steve Sullivanovi chytil. Favorit se snažil vyrovnat, gólman Tomáš Vokoun byl proti. Za celý zápas si český brankář připsal 26 úspěšných zákroků.

O vítězstvích v playoff rozhodují především obrany a brankáři. Starou pravdu opět objevili v Bostonu, kde domácí Bruins zdolali Montreal 3:0. Domácí hokejisté skórovali dvakrát z přesilové hry. Na první gólovou trefu nahrál Sergeji Gončarovi český obránce Jiří Šlégr.

Brankářský nováček v bojích o Stanleyův pohár se v dresu Colorada představil v plné formě. Švýcarský gólman David Aebischer udržel naděje Avalanche na dobrý výsledek proti Dallasu až do poslední minuty. Šestadvacetiletý brankář si připsal 37 zákroků a měl lví podíl na vítězství Colorada.

Základní část je úplně jiná než playoff, pod což by se mohli podepsat hokejisté Vancouveru. V úvodním zápase 'kanadské' série se Canucks skvěle dařily přesilové hry, přestože v posledních šestnácti zápasech dokázali proměnit až každou sedmou početní výhodu. Proti Flames hráli domácí šest přesilových her a vstřelili z nich čtyři branky. Navíc jeden gól dali při signalizovaném trestu, když bylo na ledě šest hokejistů Vancouveru. Celou přesilovkovou kanonádu začal Martin Ručinský, který již ve třetí minutě překonal Miikku Kiprusoffa v brance Calgary.

Výsledky:

Východní konference:

Boston - Montreal 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)
Branky: 6. Gončar (Šlégr), 20. Nylander, 39. Knuble. Střely na branku: 39:31. Diváci: 17.565. Stav série: 1:0.

Západní konference:

Detroit - Nashville 3:1 (0:1, 0:0, 3:0)
Branky: 41. Draper, 45. Holmström (Lang), 59. Lang - 1. Hall. Střely na branku: 29:24. Tomáš Vokoun odehrál za Nashville celý zápas a chytil 26 střel. Diváci: 20.066. Stav série: 1:0.

Colorado - Dallas 3:1 (2:0, 0:0, 1:1)
Branky: 7. Forsberg, 9. Tanguay, 44. Sakic - 54. N. Kapanen. Střely na branku: 25:38. Diváci: 18.007. Stav série: 1:0.

Vancouver - Calgary 5:3 (2:0, 2:2, 1:1)
Branky: 3. Ručinský, 6. Salo, 33. H. Sedin, 38. Öhlund, 46. Morrison - 25. Ch. Simon, 26. Saprykin, 47. Oliwa. Střely na branku: 22:29. Diváci: 18.630. Stav série: 1:0.

Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme