Hokejový titul patří Slavii

Nejdramatičtější finále české hokejové historie skončilo triumfem Slavie. Pražané vyhráli rozhodující sedmý zápas v Pardubicích 1:0 a získali premiérový extraligový titul.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slávisté se radují

Slávisté se radují

Rozhodující duel sezony měl jasné heslo: opatrnost především. Oba týmy vycházely ze zajištěné obrany. Pardubičtí sice našli postupně v té slávistické okénka, jenže na brankáře Málka nevyzráli ani jednou. Zato Slavia první chybu domácích okamžitě ztrestala. Beránek vjel za branku, zaměstnal dva protihráče, Duda následně předložil kotouč Supovi, který se v šanci rychle zorientoval. Jak se nakonec ukázalo, svým osmým gólem v letošním play off rozhodl o titulu. Východočeši se až do závěrečné sirény tlačili za vyrovnáním. Na výsledku nic nezměnila ani více než minutová power play. "Dnešní zápas byl o tom, kdo dá první gól. My jsme udělali chybu a dostali jsme ho. Takový je ale hokej. Jednou branky dáte a jindy nikoliv," zhodnotil utkání asi nejlepší hráč Pardubic Ladislav Lubina. "Zápas byl hrozně vyrovnaný, jako celá série. Rozhodovaly maličkosti, nám se především povedlo dát gól. Pardubice u nás vyhrály a cítili jsme, že máme šanci i my u nich. Byl na ně velký tlak. Obě mužstva jsou kvalitní, jsem rád, že jsme to doválčili do úspěšného konce," radoval se trenér Slavie Vladimír Růžička.

První oslavy začaly v kabině za zvuku kapely Kabát, oblíbené hudební skupiny mužstva. Zasyčelo perlivé šampaňské a vzduch ztěžkl vůní doutníků, tradičního symbolu vítězství. "Byla to pro mě čest, vést takový tým," rozhlížel se kolem po spoluhráčích kapitán Josef Beránek. Dva tituly vybojoval ve Vsetíně, řadou bitev prošel v zámořské NHL a svůj reprezentační vrchol prožil stejně jako trenér Vladimír Růžička na olympijském turnaji v Naganu. Snad právě proto měl před rozhodujícím duelem nervy jako ze železa. "Je to ten nejdůležitější zápas, buď, anebo. Jen jeden může slavit. Pardubičtí musejí prožívat hrozné zklamání," dodal s účastí.

Až budou jednou ve vršovickém stadionku vyvěšovat k dresu Vladimíra Růžičky další hokejovou relikvii, bude to možná ta s číslem 8 se jmenovkou Michala Supa. Právě on vystřelil Slavii v prostřední části hry jedinou trefou titul. Jak chutná naplněný mistrovský pohár, zažil Sup už před deseti lety, ještě v dresu městského rivala Sparty. Toho čerstvého si však váží mnohem více. "Tehdy jsem byl moc mladý, nemohl jsem tušit, že se na další načekám takovou dobu," usmíval se. Přitom hrál ve finále kvůli zranění kolena jen s velkým sebezapřením. "Bál jsem se to přiznat, aby mi do toho soupeři nešli," vysvětlil.

Základním stavebním kamenem slávistického úspěchu byl brankář Roman Málek. K jedenácti nulám v základní části přidal páté čisté konto v play off a hned po utkání si padl do náručí s Ladislavem Blažkem, bývalým brankářem a současným obchodním manažerem klubu. Právě ten vytáhl pro celé mužstvo hned po skončení zápasu připravené červené baseballové čepičky s nápisem Mistři extraligy 2002/2003. "Sedmý zápas je lepší hrát venku, zažil už před dvěma lety ve Znojmě," připomněl stejný výsledek tehdejšího čtvrtfinále, kdy se Slavia poprvé podívala mezi elitní čtyřku. "Snad i proto jsem se na zápas docela těšil. Řekl jsem si, že ten puk tady třeba i sním, ale nesmím ho pustit. Nemohl jsem se dívat na to, jak Pardubice slavily po pátém a šestém zápase," přiznal. Úspěch slávistického celku spatřuje Málek v partě, která se v Edenu utužuje už třetím rokem, a ve složení týmu. "Přišel František Kučera, to je velká osobnost, mužstvo je dobře poskládané a hráli jsme jako tým," vyjmenoval aktiva. "Je v tom i kousek štěstí, ale to stojí při lepším. Když nám před sezonou dávali za cíl finále, byl jsem trochu skeptický, teď se zase cítím jako šedesátiletý dědeček. Strašně unavený. Ale ty oslavy se ještě užiju," dodal vzápětí bodře.

Už tři hodiny po zápase se mohli na vytouženou trofej na vlastní oči podívat i fanoušci v pražském Edenu. Čerství vítězové extraligy přivezli pohár ukázat několika stovkám věrných příznivců, kteří sledovali sedmý finálový zápas na velkoplošné obrazovce na zimním stadionu ve Vršovicích. Po skončení duelu se začali hrnout do Edenu další fandové, takže nakonec se na tribunách sešla asi tisícovka diváků. Výprava z Pardubic dorazila hodinu před půlnocí, jako první vypochodoval na led v Edenu obránce Jan Hejda a po něm přicházeli další. Oblečeni v civilu s navlečenými dresy se prodírali špalírem fanoušků, kteří pronikli na hřiště, a srdečně se s nimi zdravili. Trenéra Růžičku slávističtí příznivci dokonce vyhazovali do vzduchu. "Není nad to, když se vyhraje něco s týmem," lebedil si útočník Radek Duda. "Užiju si to a pak se začnu připravovat na reprezentaci," dodal slávistický rebel. Po deseti minutách se hráči z ledu začali vytrácet a z Edenu se vydali na Malou Stranu završit úspěšný večer oslavou v baru Zanzibar.

Opačné emoce prožívali pardubičtí hráči a fanoušci. Publikum ve vyprodané aréně během posledních minut finále vstoje tleskalo a neustále povzbuzovalo své hokejisty. Hráči i realizační tým suverénního vítěze základní části se i po utkání několikrát vraceli ze šatny na led k děkujícím příznivcům. Tento obrázek však pro Pardubické neznamenal po prohře se Slavií oslavu titulu, ale jen utlumení zklamaní po neúspěšném boji v rozhodujícím sedmém finálovém utkání. V neděli vstali Východočeši před vlastním publikem z mrtvých, odvrátili konec série a pak v Edenu vybojovali i sedmý zápas. "Chybělo nám více štěstí," řekl střelec Ladislav Lubina. "Za předvedený výkon se ale nemusíme stydět. Ukázali jsme lidem, že jsme to nechtěli zabalit a umíme bojovat. Určitě se finále muselo všem lidem v republice líbit. Proto přece hokej hrajeme," podotkl a poklonu složil hlavně vlastním příznivcům. "Atmosféra v Pardubicích je skvělá a o to větší škoda to je. Oni by si to zasloužili," dodal Lubina.

Dvaačtyřicetiletý kapitán Otakar Janecký, jenž spolu s Lubinou i současným asistentem trenéra Jiřím Seidlem slavili v Pardubicích titul před čtrnácti lety, popsal atmosféru v poraženém mužstvu. "Je to taková klasika. Nikdo nechce mluvit a jsme zklamaní," pravil Janecký. Zdálo se mu, že Slavia šla dnes štěstí naproti. "Rozhodlo srdce a Slavia jím dnes hrála o hodně víc. My jsme ale odvedli maximum, prostě se to nepovedlo. Hráli pořád do plných," dodal Janecký. Pardubický trenér Miloš Říha ocenil počínání týmu v celé sezoně. "Hráli jsme nejhezčí hokej. Předváděli jsme ho i v play off proti Znojmu a Třinci, jen v úvodu série jsme od něj ustoupili a přizpůsobili jsme se hře Slavie. Pak jsme začali hrát hokej a bylo to lepší," uvedl Říha. "Musím být na hráče pyšný. Kde jsem je všude vláčel po soustředěních i na zájezd do Japonska. Všichni se obětovali pro mužstvo a pro kabinu," uzavřel kouč. ČSOB Pojišťovna Pardubice - Slavia Praha 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branka a nahrávky: 34. Sup (Duda, J. Beránek). Rozhodčí: Vokurka, Kolísek - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 4:6. Bez využití: Diváci: 9300 (vyprodáno). Konečný stav série: 3:4. Pardubice: A. Svoboda - Čáslava, Pácal, Mudroch, Zábranský, A. Novotný, Duben - P. Sýkora, Janecký, D. Pospíšil - Jaroslav Kudrna, T. Blažek, Lubina - Kropáč, Mikeska, Pištek - Kolář, Koukal, Průcha - od 35. navíc Tvrdík, od 44. navíc Rolínek. Slavia: Málek - J. Novák, Hejda, Kadlec, Kolařík, Posmyk, od 22. navíc Graňák, od 30. navíc Staněk - Duda, J. Beránek, Sup - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Šaffer, Fadrný, Antoš - Klepiš, Sailer. Od 12. navíc Hruška.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme