Horolezkyně Soňa Vomáčková má strážného andělíčka

Nikdy nechce žádné úlevy, plní povinnosti jako každý jiný člen expedice. Takový úděl si vybrala horolezkyně Soňa Vomáčková, která byla hostem pořadu Na střídačce, dobrovolně. Rodičům nedala šanci, aby jí horolezectví zakázali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zamilovala si pohled na svět z nadmořské výšky sedmi tisíc metrů a hor se v nejbližší době rozhodně nechce vzdát. Spoléhá na svého andělíčka strážného, ale ke konci expedice už se těší na běžné povinnosti, které jí čekají doma. To všechno se dozvěděli Ti, kteří si se Soňou Vomáčkovou povídali prostřednictvím chatu.

10:17:28 [marek] V čem to má žena ve velehorách těžší? A naopak má nějaké úlevy?

10:23:15 [simon] Dobry den mam na Vas dotaz, jak shanite penize na expedice a jake mate vybaveni. Dekuji a preju hodne stesti

10:23:27 [sport] Soňa Vomáčková bude na Vaše dotazy odpovídat zhruba za 5 minut

10:25:38 [mickey] Jake je slozeni stravy pri expedici?

10:28:36 [mickey] A jeste jeden dotaz - jake je Vase povolani po zbylou cast roku, kdy nejste na expedici, co delate?

10:30:42 [Radim] Jsem profesi meteorolog a klimatolog. Samozrejme me mrzi, ze prave pocasi vam pokazilo vystup. Jake informace o pocasi jste meli k dispozici v Pakistanu?

10:31:21 [Soňa] Markovi: Upřímně, problém je s chozením na záchod. Stahovat kalhoty v mínus .. není nic moc. Žádné další přítěže si moc neuvědomuji. Úlevy mi byly zpočátku nabízeny, ale nepřijala jsem. Chci být rovnocenný člen týmu.

10:33:31 [Soňa] Simonovi: Peníze na expedice se shání opravdu těžko. I když se o nás poměrně dost ví, je stále těžké přesvědčit sponzory o výhodnosti a účinnosti reklamy v horolezectví. Letos se na nás usmálo štěstí v podobě ostravské softwarové firmy Qgir. Mimochodem víte, že Qgir je čínský název pro K2?

10:34:08 [atrem] Dobry den,jsem student stredni skoly v Havirove,a chtel bych se zeptat jaky je vas vztah k Tatram?

10:34:21 [host] kolik kg materiálu jste měli a kolik jste ponechali na miste, zalozili jste i zachranne tabory pro budouci expedice ?

10:34:40 [Vosel] I když se Vám na úplný vrchol vylézt nepodařilo, stejně: Jaký je pocit mít "všechno" pod sebou? Může v tu chvíli horolezec cítit nějaký stres (když upustíme od nedostatku kyslíku, zimy apod.) ?

10:34:57 [strachová] gratuluji ke všem úspěchům, ráda bych věděla, jestli pracujete pro Babyclub Juklik, na jeho stránkách jsem o Vás četla a jehož členem se svými dětmi jsem. Děkuji

10:34:58 [Soňa] K vybavení: členové týmu lezou ve vybavení od české firmy Warmpeace, stany mají Hannah (taky česká firma). O mne se stará polská firma Alpinus - doslova od spodního prádla až po batohy..

10:34:59 [simon] Diky a co to vybaveni. Je toho hodne? P.S.: mete nejake internetove stranky, pripadne nechystate knizku?

10:36:59 [Soňa] Složení stravy: v základním táboře "normální", tj. polívky, brambory, rýže, těstoviny, omáčky, vakuově balené maso, kompoty, sladkosti.. Ve výškových kempech pak instantní polívky, hodně čaje, sladkosti. Letos jsme zkoušeli i energetické gely a nápoje.

10:38:19 [atrem] Chtel bych vam pogratulovat k Vasim uspechum.Ktere vyznamne vrcholy jste v Evrope zdolala?

10:38:24 [Soňa] Moje povolání: na půl úvazku učím na FTVS - horolezectví, vysokohorskou turistiku, skialpinismus. Zbytek času a energie věnuji našemu obchodu s horolezeckým zbožím - Namche.

10:38:34 [marie] odkud cerpate energii,jste verici?

10:38:55 [mickey] Dekuji za odpovedi

10:39:55 [Soňa] O počasí: měli jsme k dispozici předpovědi ze serveru K2, který nám dodával předpovědi speciálně pro region K2, také jsme dostávali informace z Čech - od p. Ondráčka, dobré duše všech jachtařů.

10:40:53 [Tana] Mela jste s sebou i nejakou cetbu ?

10:41:38 [Soňa] Tatry? Abych se přiznala, moc je neznám. Dříve jsme tam učili školní horokurzy, ale do Rakouska je to pro nás blíž... Ale jsou to nejmenší velehory, takže k nim mám velký respekt. Umějí být velice přísné.

10:43:26 [Soňa] Z Čech s námi jelo 800 kg nákladu, hlavně stany, lana, vybavení základního tábora i výškových kempů. Na kopci zůstaly stany, v některých i karimatky a vaření. Neměli jsme dostatek sil, abycho věci dostali dolů. Záchranné kempy to nejsou, do příštího roku na 90% nevydrží..

10:44:04 [host] děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů

10:44:22 [atrem] Souhlasili rodice s Vasim rozhodnutim stat se horolezkyni?

10:45:08 [Soňa] Pro Vosela: Já tam asi lezu hlavně kvůli těm nádherným pocitům, které člověk zažívá, když se může rozhlédnout třeba ze sedmi tisíc kolem sebe. Stres se dá zahnat odpočinkem na místě krytém před kamením, lavinama a podobně..

10:45:47 [Vosel] Co Vás nejvíc baví na horolezectví? Proč jste začala právě s tímto sportem?

10:46:23 [Soňa] Babyclub Juklík mi pomáhá zvládnout finanční nároky expedic a podporuje mne při mém cestování. Taky díky němu můžu tělu dopřát mnohem lepší regeneraci než doposud.

10:46:29 [Tana] Mate nekdy pocit,kdyz jste v horach,ze na vas volaji a vyzyvaji vas?

10:48:01 [Soňa] Pro Simona: Vy mi asi čtete myšlenky, o expedicích se můžete dočíst (i o těch starších) na http://www.himalaya8000.com a knížka o týmu Himalaya8000 (jehož jsem lezeckým členem) je v tisku, měla by se objevit v říjnu na pultech.

10:48:19 [strachová] Děkuji a hodně sil pro další cesty!

10:49:27 [ronaintl] DObrý den, jak jste tam prosím cestovali? Přes jaká místa?

10:49:41 [Marlon] MAte internetove stranky?

10:49:44 [Soňa] Pro Marii: nejsem věřící klasicky. Mám "svého andělíčka strážného" a vím, že na mne nedá dopustit. I když toho nesmím zneužívat.

10:49:48 [simon] Diky za odpovedi a nekdy priste to urcite vyjde. Simon

10:49:56 [Vosel] Ještě poslední otázka: Jak blízko (daleko) jste při lezení byla smrti ? Pokud se Vám ovšem něco podobného samozřejmě přihodilo? Cítíte Jí někdy v horách? Díky za odpovědi...

10:50:36 [zvatlasek] Dobrý den....předně bych Vám chtěl říct že Vás nesmírně obdivuji a fandím Vám i Vašim přátelůmm......chtěl bych se zeptat jesli jste někdy v horách měla pocit že mi všichni tady jak se říká dole žijeme obyčejným životem......obrazně řečeno..

10:51:24 [marie] Děkuji za odpoveď, přeji mnoho úspěchů do budoucnosti a ochranu toho andělíčka strážníčka. Marie

10:52:34 [atrem] Chystate se nekdy zalozit rodinu?Chtel bych vam podekovat za odpovedi .Drzim vam palce,priste to urcite vyjde.

10:53:20 [zvatlasek] lidičky Soňa ted povídá v éteru........

10:53:38 [zvatlasek] takže si můžeme dát pohov.......

10:57:24 [sport] Soňa Vomáčková odpoví na všechny dotazy, které přišly do této chvíle.

10:59:05 [Soňa] Pro Tanu: měla jsem s sebou tři knížky a dva sešity křížovek, ale vystačilo mi to tak na měsíc. Pak už jsme fungovali jako knihovna, navzájem si půjčovali další literaturu.

11:00:30 [Soňa] Pro ně bohužel, pro mne bohudík, toto rozhodnutí nemohli moc ovlivnit. Lézt jsem začala na vysoké škole, takže jsem o sobě už rozhodovala víceméně sama. Oni by s tím zcela jistě nesouhlasili. I když teď už leze i moje mladší sestra, takže asi rezignovali.

11:02:32 [Soňa] Pro Vosela: Miluju zimu, sníh, ticho, tu bílou nádheru hor. Miluju ji i v Krkonoších a teď si představte, že ta nádhera má mnohokrát větší rozměr než Krkonoše.. Dříve jsem běhala a závodila i na lyžích (běh), ale horolezectví je mé duši bližší.

11:04:38 [Soňa] Do Pákistánu jsme letěli přes Řím a Dubai, zpátky pak přes Dubai a Mnichov do Prahy. Z Islamabádu do hor jsme pak jeli autobusem do Scardu, jeepem do Askole. Další pochod byl pěší: Payu, Urdukas, Concordia, základní tábor. Zpět přes sedlo Gondogoro.

11:05:38 [Soňa] Naše internetové stránky se jmenují himalaya8000.com.

11:06:30 [Marlon] Dika do budoucna drzim palce!

11:07:18 [Soňa] Pro Vosela: Blízkost smrti jsem si ještě nikdy (naštěstí) neuvědomila. Zažila jsem několikrát veliké nebezpečí, které hrozilo úrazem, malérem, problémem... Ale nikdy jsem necítila beznaděj, která by ohlašovala smrt. Opravdu naštěstí.

11:09:16 [Soňa] Pro žvatláska: já se na ten "obyčejný" život po expedici vždycky moc těším. I dobrodružství se přejí. Takže já se těším, že ráno vstanu, dám si snídani a půjdu do práce. A bude normální den, nic zvláštního ani dobrodužného se nestane..

11:11:32 [Soňa] Založení rodiny.. to je pro horolezkyni dilema. Jiné sportovkyně si mohou dát roční přestávku a začít zase závodit - i s miminem. V horách to tak nejde, odjet na dva měsíce a nechat dítě v opatrování?! Nesmysl. Takže buď děti nebo hory. Chtěla bych ještě tak 4-5 let věnovat horám a pak mít rodinu.

11:14:04 [zvatlasek] Hm...možná Vám docela i rozumím ...během léta hodně času trávím a Slovensku v Tatrách....především mě zajímá zdejší květena i živočichové.....stane se že i několik dní žiji bez civilizace........myslíte si že by dnes bylo možné pokusit se o výstup bez moderní techniky ?

Jan Rosenauer, Petr Souček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme