Isinbajevová přidala k olympijskému zlatu světový rekord

Atletika je na olympijských hrách jedním z nejledovanějších sportů a není se co divit. To, co předvedl ve finále hladké stovky Jamajčan Usain Bolt, nebo Ruska Gulnara Galkinová-Samitovová na 3000 metrů překážek, bylo úchvatné. V pondělí se k nim přidala Jelena Isinbajevová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jelena Isinbajevová

Jelena Isinbajevová | Zdroj: ČTK

Ruská tyčkařka obhájila zlatou olympijskou medaili v novém světovém rekordu 505 centimetrů. V Pekingu dnes o centimetr zlepšila vlastní dosavadní maximum, které skočila na konci července v Monaku. Šestadvacetiletá hvězda předvedla o 14 centimetrů lepší výkon než před čtyřmi lety v Aténách. Stadion Ptačí hnízdo díky ní viděl třetí světový rekord v rozmezí tří dnů.

Hodnotu světového rekordu posunula Isinbajevová potřetí v sezoně a počtyřiadvacáté v kariéře. Znovu se tak přiblížila k ukrajinské legendě skoku o tyči Sergeji Bubkovi, který rekord překonal pětatřicetkrát. "Chtěla jsem ten rekord kvůli divákům a trenérovi. Říkal mi, že když jsme tak tvrdě pracovali, tak ať to koukám udělat. Napadlo mě, že má vlastně pravdu," dodala Isinbajevová, co ji motivovalo po dvou nezdarech na rekordní výšce.

Po olympijském závodě je jasno - Jelena Isinbajevová je opět připravena zdolávat nikým nepokořené výšky. Po dvou sezonách, kdy marně atakovala hranici pěti metrů, letos vytvořila už tři světové rekordy, naposledy v právě v olympijském finále.

Výsledky:

Tyč: 1. Isinbajevová (Rus.) 505 - světový rekord, 2. Stuczynská (USA) 480, 3. Feofanovová 475, 4. Golubčikovová (obě Rus.) 475, 5. Pyreková (Pol.) 470, 6. Hingstová 465, 7. Spiegelburgová (obě Něm.) 465, 8. Steinerová-Bennettová (USA) 455, ...v kvalifikaci Baďurová (ČR) bez platného pokusu.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme