Italský deník: Designér Pininfarina je na své dílo hrdý

Už více než 50 hodin hoří nad Turínem olympijský oheň. A to na 57 metrů vysokém pylonu, který chodí obdivovat nejen Turíňané a návštěvníci z celého světa, ale i světoví designéři. Je totiž stejně jako olympijská pochodeň z dílny světoznámého designéra Andrei Pininfarineho. Vydala se za ním naše redaktorka v Turíně Hana Hikelová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alberto Tomba s olympijskou pochodní

Alberto Tomba s olympijskou pochodní | Zdroj: ČTK
Přehrát

00:00 / 00:00

Zimní olympijské hry 2006 Turín. Italský deník: Designér Pininfarina je na své dílo hrdý

Takto burácel olympijský stadion v pátek večer, když Stefanie Belmondová zapalovala olympijský oheň. Na ten okamžik Andrea Pininfarina hned tak nezapomene:

"Bylo to hodně vzrušující. Ten moment, kdy přiběhl Tomba s pochodní na stadion, i to samotné zapálení pylonu, navíc při tak úžasném představení, jakým ceremoniál byl. Byl to jeden z nejkrásnějších okamžiků, co jsem kdy zažil. To vás pak hodně hřeje u srdce, že jste se na něčem takovém podílela."

Říká Andrea Pininfarina a zasněně se dívá směrem k olympijskému stadionu. Jsme v 6. patře sídla jeho designérského studia. Ještě dva týdny se odsud bude moci kochat nádherným pohledem na pylon, nad kterým plane olympijský oheň.

"Designově se líbí všem, co jsou tady. Jsme maximálně spokojeni, jak s pylonem na stadionu, tak s pochodní. Hlavně všechno fungovalo a funguje po technické stránce. To byl pro nás největší oříšek, zejména s pochodní. Vymyslet všechno tak, aby vydržela hořet v nejtěžších klimatických podmínkách. A vydržela všechno... Je to pro nás obrovský úspěch, jsem na práci všech mých kolegů hrdý."

Dodává Pininfarina a vrací se k momentům, kdy se rozhodovalo o tom, který designér bude pochodeň a pylon navrhovat. Rozhodlo se před pěti lety a pro jeho studio to byla jedna z nejexklusivnějších zakázek. Zabývá se průmyslovým designem - navrhuje auta, motorky, ale třeba i příbory. Ale podílet se na čemkoliv, co souvisí s olympiádou, ho lákalo víc:

"Pochodeň byla projektem nejvyšší důležitosti, obrovská satisfakce. Pochvala naší práce. Mohli jsme vymyslet projekt, všechno nakreslit několikrát, vyrobit a pak měsíce a měsíce zkoušet. Těch pochodní jsme vyrobili 12 tisíc. Štafeta s ní pak oběhla celou Itálii a dorazila až na stadion. V pátek to byl pro nás pro všechny velký okamžik. Vemte si, že pak pochodní Stefania zapálila pylon. A na obou těchto krásných symbolech olympiády je vyryto naše jméno. Jsme na to všichni pyšní, je to pro naše studio hodně pozitivní věc."

Rodinná firma Pininfarina slavila dnes další úspěch. Právě oni se podíleli na projektu, se kterým se Turín přihlásil do soutěže světové komory architektů a designérů. Rozhodovalo se o tom, která světová metropole se v roce 2008 stane Hlavním městem světového designu. A dnes ráno Turín sklidil první plody toho, že kvůli olympiádě změnil image celého města.

"Design je určitě atraktivní obor, který v budoucnu bude pro naše město pořád důležitější a atraktivnější. Nemůžeme už se soustředit jen na výrobu aut. Navíc tu má design obrovskou historickou tradici, i díky automobilovému průmyslu. Teď ale design rozvíjíme mnohem víc, je to pro Turín velká šance. A dojde tu k obrovskému rozvoji v tomto skoro uměleckém oboru."

Hana Hikelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme